Debatt

«Retten til å elske hvem man vil»

Jeg gleder meg til å gå under regnbueflaggene, feire kjærligheten, og å fortsette homokampen til alle fordommer er knust, skriver Simon Laabak.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Simon Laabak
klima- og miljøansvarlig i AUF i Østfold og listekandidat Fredrikstad Arbeiderparti

I år er det 50 år siden Stonewall-opprøret, der en gruppe skeive mennesker kjempet tilbake etter en politirazzia på utestedet. Man hadde sett seg lei av nedsettende kommentarer og trakassering av politiet, og gjorde motstand. Dette blir omtalt som starten av den moderne Homokampen, og siden natten 28 Juni 1969 har det blitt arrangert Pride parader verden over.

Les også: Byr på «skeive bøker» under Fredrikstad Pride (Demkraten+)

På lørdag skal vi gå i Pride og feire kjærligheten. Vi skal feire retten til å elske hvem man vil. Selv om det høres selvsagt ut at man skal ha den retten, har det ikke alltid vært sånn. Frem til 1972 var det ulovlig å være homofil i Norge. Tidligere har det til og med vært dødsstraff. Menn som hadde samleie med menn ble dømt under samme paragraf som menn som hadde sex med dyr. Vi har kommet en lang vei siden dette. Men selv om lovene er borte, så er fortsatt mange av fordommene her.

Mange som er skeive opplever trakassering og vold på åpen gate, på grunn av deres seksuelle orientering. I Juni kunne vi lese i dagbladet at ett lesbisk par hadde blitt banket på bussen av en guttegjeng. De hadde vært på date og satte seg på nattbussen, der de ble de møtt av denne guttegjengen som kastet mynt på dem, beskrev seksuelle stillinger for å så slå dem til blods. Vi må aldri sitte stille, og godta at slike holdninger finnes. Hatkriminalitet har ingenting å gjøre i Norge.

Debatt: «Fredrikstad Arbeiderparti ønsker en verdig omsorg for alle, uansett seksuell legning»

Negative holdninger mot skeive finnes fortsatt i samfunnet vårt. Nynazister marsjerer i gatene våre med bannere som lyder ¨knus homolobbyen¨. I paradene går det menn som er anmeldt og dømt for grov vold. Vi ser videoer av at de bruker pepperspray mot motdemonstranter, og de snakker om at landsforrædere skal henges fra lyktestolper.

Når vi møter slike holdninger er det viktig at vi viser motstand, og svarer på den måten vi vet best; med kjærlighet og samhold. Jeg er glad for å se at så mange skal gå i paraden på lørdag, og ikke minst at så mange partier skal delta! Jeg gleder meg til å gå under regnbueflaggene, feire kjærligheten, og å fortsette homokampen til alle fordommer er knust!

God pride!

Fikk du med deg denne? Fredrikstad Pride 2019 blir større og mer tilgjengelig (Demokraten+)