Trusselen fra ytre høyre

«Rasisme er en gift», sa kansler Angela Merkel torsdag. Det er en gift tyske myndigheter ikke har funnet motgiften for.

Onsdag kveld ble Tyskland rammet av et rasistisk motivert terrorangrep. Ni mennesker med utenlandsk bakgrunn ble drept og seks ble såret da mannen identifisert som Tobias R. (43) gikk til angrep på to kafeer i byen Hanau utenfor Frankfurt.

Han dro så hjem og skjøt og drepte sin egen mor før han tok sitt eget liv, ifølge politiet. Han hadde før drapene publisert en video og et dokument angivelig fullt av ekstremt rasistisk innhold, konspirasjonsteorier, kvinnehat og paranoia.

Les også: Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep

Tyskland styrket i går politiinnsatsen over hele landet, særlig rundt moskeer. Frykten er at terrorangrepet i Hanau kan inspirere andre. Innenriksminister Horst Seehofer advarer om at «sikkerhetstrusselen fra høyreekstremisme, antisemittisme og rasisme er svært høy». «Rasisme er en gift», sa kansler Angela Merkel torsdag.

Det er en gift tyske myndigheter ikke har funnet motgiften for. Seehofer betegnet i går Hanau som åsted for det tredje terrorangrepet fra ytre høyre på få måneder. I juni i fjor ble den innvandringsvennlige lokalpolitikeren Walter Lübcke skutt og drept i hagen sin i Kassel. I oktober 2019 ble to mennesker skutt og drept og flere andre såret av en 27 år gammel nynazist i Halle.

Les også: Det er en skam at noe slikt fortsatt kan skje

Alt tyder på at gjerningsmannen i Hanau opererte alene. Han er ikke del av et nettverk og er trolig blitt radikalisert på egen hånd. Men han er en del av det tyske samfunnet, hans vrangforestillinger og rasistiske holdninger er ikke enkeltstående.

De siste par årene har tysk politisk debatt gått i en svært bekymringsfull retning. Partiet ytterst til høyre, Alternativ for Tyskland (AfD), må ta sin del av ansvaret for et råere debattklima. Med innvandringsfiendtlighet og nasjonalisme som kjernesaker har partiet vokst til å bli landets tredje største.

Innenriksminister Seehofer ville ikke peke på AfD i går, men minnet om at partileder Alexander Gauland blant annet har sagt at «nasjonalsosialismen bare er en fugleskit i tysk historie». Det er ikke vanskelig å se at slike holdninger hos en sentral politiker gir farlig næring til giften som brer seg.