La Oslo holde åpent

Ansvaret for en forverret smittesituasjon i Oslo på grunn av køer og kaos, kan legges på KrF-duoen Ropstad og Svarstad Hauglands bord.

Før helgen søkte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) Fylkesmannen om å få unntak fra loven om helligdagsfred før den forestående påsken. Han ba om et unntak i en tid av unntak for matbutikker og apotek, men fikk nei. Det er oppsiktsvekkende.

Fylkesmannen, en rolle som bekles av den tidligere KrF-lederen Valgerd Svarstad Haugland, sa summarisk nei. Det forelå visstnok ingen «særlige grunner». Og støttet seg på den nå sittende lederen i partiet, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Denne firkantede forståelsen av lovverk i en tid der man har gjort alt et sivilt samfunn kan for å stoppe et virus, er ikke bare overraskende. Det er direkte farlig.

Å gjemme seg bak loven, når så mange andre lover er tilsidesatt og 400.000 mennesker er henvist til NAV, er tragikomisk.

Les også: BU-leder på Grünerløkka: – Ekstremt viktig å kunne gå i nærområdet

Denne avisa er helhjertede og absolutte motstandere av søndag- og helligdagsåpne butikker. Det må aldri bli en regel i det norsk samfunnet. Dette av hensyn til arbeidsfolk og til vårt alles ve og vel.

Men vi er i en nasjonal krise, og Oslo er episenteret nå for denne. Det er i Oslo smitten sper seg raskest. Det er i Oslo tettboddheten er størst.

Og anmodninger fra Ropstad og Svarstad Haugland om bedre planlegging av påskehandelen i år, er uttrykk for en naivitet som er det siste denne situasjonen trenger.

Hvordan Oslo med sine 700.000 innbyggere vurderer situasjonen, må veie tyngst. Ja, det bør være trumf. Smittevernoverlegen i Oslo, Tore W. Steen, har anbefalt å holde matbutikker og apotek åpne gjennom påsken. Og når fagmyndigheten mener det og får støtte av byens politiske ledelse, så må dette aksepteres.

Les også: Dødsraten stiger

Oslo bør ikke måtte ta den sjansen nå at det blir lange, tette køer i matbutikkene de første dagene denne uka. Hvis vedtaket ikke omgjøres, og hvis Krf-duoen Ropstads og Svarstad Hauglands naivitet viser seg å slå feil, er dette en politisk skandale.

Og ansvaret for en forverret smittesituasjon i Oslo på grunn av køer og kaos, kan legges på deres bord.