Klokt å velge side

Høyre og Frp ligger politisk milevidt unna MDG.

Sentralstyret i Miljøpartiet De Grønne (MDG) går inn for at partiet forlater sin blokkuavhengighet. Partiet vil ha regjeringsskifte og samarbeid med Ap og SV. Sp er ikke aktuell som samarbeidspartner for MDG.

SV sier ja til samarbeid. Ap holder døra så vidt på gløtt.

Les også: MDG får kald skulder av Støre

Sidevalget er ikke overraskende. MDG sitter i byrådet med SV og Ap i Oslo. Partiet har fått betydelig gjennomslag for sine grønne politikk. I Stortinget har MDG stått sammen med Ap og SV i flere saker. I den offentlige debatten har partiet gitt tydelig inntrykk av at det ligger på venstresiden.

Det er klokt av MDG å si fra om hvilken side partiet tilhører. Norsk politikk består av to blokker. En borgerlig side som støtter Solberg-regjeringen, og opposisjonen som vil ha en ny regjering. Ap-leder Jonas Gahr Støre er Erna Solbergs utfordrer som statsminister.

Velgerne har krav på å få vite før valget hvem MDG velger av Støre og Solberg.

Les også: Regjeringens hemmelige barneeksperiment (+)

Høyre og Frp ligger politisk milevidt unna MDG. Et samarbeid den veien er derfor umulig for MDG. Siden KrF og Venstre har klistret seg til høyresiden ved å være med i regjeringen, er den samarbeidsveien stengt. Sp har sagt et tydelig nei til å samarbeide med MDG. Da gjenstår SV og Ap.

SV er det partiet som ligger nærmest MDG i klimapolitikken. De to partiene vil bli enige når klima er på dagsordenen. Forholdet til Ap er problematisk. Det skal ikke bli enkelt å bli enig om oljepolitikken, samferdselspolitikken og klimapolitikken. Nå vil det ikke bli enklere for MDG å forhandle med Høyre om de samme sakene.

Ap må tross alt være å foretrekke.

Les også: Ny måling: Sp fortsetter framgangen og ville blitt like store som Ap på Stortinget

Meningsmålingene gir ikke en regjering av Ap, SV og MDG noen særlig sjanse til å oppnå flertall. Det er heller ikke en slik regjering Støre ønsker å lede.

Uansett må Ap ha et godt forhold til MDG. Støre kan bli avhengig av MDG for å danne regjering.