Dagsavisen mener

Norge må gjøre mer

Norske økonomiske bidrag til Ukrainas kamp skulle og burde vært større.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Noen dager før jul var statsminister Jonas Gahr Støre på konferanse i Paris der målet var å samle inn støtte til Ukraina. 46 ulike land og organisasjoner deltok på møtet. Norge støttet et initiativ fra G7-landene og EU om å etablere en egen plattform, «Ukraine Reconstruction Platform», for å samordne støtten til det krigsrammede landet.

Norge er med. Det er selvsagt. Og regjeringen bedyrer at Norge er ledende når det gjelder å støtte den krigsherjede nasjonen. I VG 5. desember skrev utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at «Norge er helt i front med vår støtte til Ukraina – både når det gjelder hvor mye vi gir og hvor raskt vi bidrar». Det er ikke bare et uheldig valg av ord − det er heller ikke helt sant.

Norge har de aller beste forutsetninger for å hjelpe Ukraina

I løpet av krigsåret 2022 har Norge bidratt med rundt 10 milliarder kroner, og det er gitt forpliktelser om ytterligere tre milliarder neste år. Det er ikke å lede an. Ifølge det tyske Kielinstituttet er Norge på 14. plass i absolutte tall, hvis EUs bidrag fordeles på medlemsland. Selv ikke hvis man ser på bidrag per innbygger er Norge helt i tet. Danskene har vært rausere enn oss.

Dette er ingen konkurranse, men poenget er at vi, Norge, er i en særstilling. Ikke noe land i verden har tjent så ufattelig mye på denne krisa som Norge. Krigen i Ukraina har gitt Norge over 1000 milliarder i merinntekter fra salg av olje og gass. 1000 milliarder mer enn regjeringen hadde budsjettert med. Begrepet krigsprofitør er brukt om Norge, og det er vanskelig ikke å se at det er grunnlag for å bruke det. Det er ubehagelig.

Det er antatt at Norge skal tjene like mye på olje og gass neste år. Dagsavisen forventer at den norske staten og en Arbeiderparti-ledet regjering går i bresjen for å hjelpe Ukraina. Man må gi etter evne, heter det. De med de bredeste skuldrene må bære tyngst. Norge har de aller beste forutsetninger for å hjelpe Ukraina, som nå kjemper en kamp også for oss mot russisk aggresjon og nyfascisme.

2500 milliarder mer enn normalt vil Norge tjene i løpet av 2022 og 2023. Denne superprofitten på olje og gass i krigstid må vi som nasjon i 2023 ta stilling til. Det er foreslått å sette av midler i fond til oppbygging av Ukraina. Det er en retning på debatten vi liker. Statsminister Støre har uttalt at regjeringen vil gå i dialog med partiene i januar om den videre støtten til Ukraina. Vi håper virkelig Norge ikke bare sier at man er ledende, men faktisk går helt først. Norge må gjøre mer.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener