Dagsavisen mener

På flukt fra krig

Krig jager mennesker på flukt. Vi må være forberedt på å ta dem imot. Sammen.

En mann får hjelp etter å ha blitt skadet i et bombeangrep i den ukrainske byen Tsjuhujiv øst i landet.
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Russlands og Vladimir Putins folkerettsstridige invasjon av Ukraina viser med all tydelighet hva vi har med å gjøre: En løgnaktig og brutal maktpolitiker som ikke skyr noen midler. Eksperter advarer om blodbad og død etter at russiske styrker gikk inn i Ukraina med full militær kraft natt til torsdag.

Krigen kommer til å jage mennesker på flukt, slik kriger alltid gjør. I tillegg vet vi at Putin tidligere har vært villig til å bruke flyktningbølger for å destabilisere Europa og EU. Derfor må vi være dobbelt forberedt denne gang: Vi må være klare til å ta imot dem som rømmer fra krigen, og vi må være motstandsdyktige mot den polariseringen som vil komme i kjølvannet av en ny flyktningstrøm.

De ukrainske flyktningene vil ha Schengen-pass og kan fritt krysse europeiske grenser inntil EU eventuelt bestemmer noe annet.

Hvis russerne angriper millionbyen Kyiv med full kraft vil det kunne sende tusenvis av uskyldige sivile vestover. I første omgang til Polen, men det vil være uansvarlig å la Polen håndtere en slik krise alene. «Wir schaffen das» var ordene den daværende tyske forbundskansleren Angela Merkel brukte da hundretusener av flyktninger kom til Europa i forbindelse med blodbadene i Syria i 2015. «Dette fikser vi». Det kan være et godt motto også denne gangen. AUF-leder Astrid Hoem viser til at sist det var krig i Europa, i Bosnia, tok Norge imot 12.000 flyktninger. Også Unge Høyre og KrF sier at Norge må være forberedt på å ta imot ukrainske flyktninger

En av grunnene til at de bosniske flyktningene ble så godt integrert, var at vi i stor grad tok imot mot hele familier samtidig, i stedet for å legge opp til at barn, foreldre, søsken og ektefeller måtte leve i splittelse og usikkerhet om sine kjære. De ukrainske flyktningene vil ha Schengen-pass og kan fritt krysse europeiske grenser inntil EU eventuelt bestemmer noe annet. Et godt europeisk samarbeid om trygg bosetning i flere land, der man har et mål om sørge for at familier holde samlet, vil være et lite lysglimt i en mørk krig.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener