Dagsavisen mener

Høyres klimatroverdighet

En uke etter at de var ute av regjeringskontorene er Høyre på offensiven og stiller Arbeiderpartiet til veggs i klimapolitikken. Det kan virke bra, men det låter hult.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Vi er mange som er utålmodige i klimapolitikken. I regjeringens nye plattform er det ikke mangel på ambisjoner, de er skyhøye. Som de må være. Men de konkrete løsningene er fugler på taket. De avhenger i stort av at industrien lykkes. Spørsmålene er flere enn svarene når det gjelder klimapolitikken.

Astrup bør være noe mindre høy og mørk.

Først i sommer ble det lagt fram en klimaplan av Regjeringen Solberg. Da hadde hun sittet som statsminister i nesten åtte år. Planen ble revet i filler av Stortinget, og nå er arbeidet i gang med en ny klimamelding. Men Høyre-regjeringens viktigste grep for å tvinge utslippene ned, langt høyere kostnad for å forurense, er videreført i den nye Hurdalsplattformen.

Vi er glad for at Høyre nå utgjør en offensiv opposisjon og holder den nye regjeringen i ørene. For klimaspørsmålet er det aller viktigste vi må finne svar på de neste årene. Men det grenser til komikken når Høyre har hatt makta i to fulle stortingsperioder og avkrever svar fra den nye regjeringen om hva den akter å gjøre etter en håndfull dager, slik klimapolitisk talsmann og mangeårig statsråd Nikolai Astrup (H) gjorde før helga.

Det kunne man bare gjort med troverdighet, og krav om å bli tatt på alvor, hvis man selv hadde noe å vise til, og ikke nettopp hatt ansvar for en forfeilet politikk som sto til stryk. Skal man være så tøff i opposisjon, måtte Astrup hatt mer å fare med. Men dessverre sviktet Høyre-regjeringen. Den la fram en klimaplan mange år for seint, som ble stemt ned, og på deres vakt nådde ikke Norge sine klimamål. Først i valgkampens hete tok den grep om skattesystemet for oljenæringen.

Stortingets mål ved klimaforliket i 2008 og 2012 var et utslippskutt på 30 prosent fra 1990-nivå fram til 2020. Det klarte ikke Solbergs Norge. Fasit etter 30 år, og med Høyre bak tømmene i åtte avgjørende år, er en reduksjon på 2,9 prosent. Sverige og Danmark har som mange land i EU, kuttet mellom 20 og 30 prosent. De neste ni årene skal det kuttes 55 prosent her hjemme.

Sannheten er at Solberg overlot ansvaret for å gjøre jobben til sine avløsere i Arbeiderpartiet. De har arvet en formidabel oppgave. Astrup bør være noe mindre høy og mørk.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener