Leder

Et håndslag til de ledige

Ferietillegg til arbeidsledige og permitterte bør gjeninnføres som en varig ordning.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Neste sommer vil en kvart million nordmenn stå uten feriepenger. Det borgerlige flertallet på Stortinget sier nemlig nei til å gjeninnføre ferietillegg for dagpenger.

Regjeringen fjernet retten til feriepenger for dagpenger i 2015.

I stedet ble det innført en ordning der de som har vært ledige i 52 uker får rett til å avvikle ferien uten å miste dagpenger. Arbeiderpartiet har foreslått å bruke 3,4 milliarder kroner på å gjeninnføre feriepenger til arbeidsledige og permitterte.

Debatt: Nå er det vanlige arbeidsfolks tur

De andre partiene på venstresiden støtter dette, men regjeringen og Frp vender altså tommelen ned.

– Vi har valgt å prioritere jobber i stedet for nye velferdsordninger, svarte statsminister Erna Solberg (H) da hun ble presset på denne saken i Stortingets spørretime onsdag.

Norge er inne i andre bølgen av korona-smitte.

Situasjonen er alvorlig helsemessig, men den er også alvorlig for store deler av næringslivet. Nå er det 195.000 ledige og arbeidssøkende her til lands.

Bare den siste uka er det blitt 6.000 flere som søker arbeid. Ledigheten er riktignok blitt halvert siden toppen ved påsketider, men Norge har fortsatt en høy ledighet. Den norske staten bør koste på seg å gi et håndslag til dem som har det tøffest. Det handler om et rettferdskrav og ingen ny velferdsordning.

Les også: Rødt vil gjøre korona-tiltak for ledige og permitterte til varige ordninger

For den enkelte arbeidstaker som blir kastet på porten eller satt på vent er det uansett en utfordring å kunne ta seg råd til ferie, uavhengig om ledigheten er stor eller liten. Ferietillegg til arbeidsledige og permitterte bør derfor gjeninnføres som en varig ordning, ikke bare være en ekstra gest under koronakrisen.

Faste utgifter tar ikke ferie. Arbeidsledige og permitterte bør også få råd til for eksempel å ta med barna på ferie til sommeren. Samtidig kan feriereiser bidra til å hjelpe den norske reiselivsbransjen som sliter blytungt.

Mer fra: Leder