Rødt vil gjøre korona-tiltak for ledige og permitterte til varige ordninger

En del av korona-tiltakene som skal avsluttes 1. mars bør gjøres varige, mener Rødt.

Av Helge Rønning Birkelund / FriFagbevegelse

Covid-19 pandemien har forsterket støtteordninger for ledige og permitterte. Dagpengesatsen er blant annet økt fra 62,4 prosent til 80 prosent. Dette skulle vært avsluttet ved nyttår, men gis også nå fram til 1. mars.

Rødt vil videreføre dette som en varig ordning.

– Dette har betydd veldig mye for lavtlønte, men skal avvikles 1. mars. Det betyr at de mister en fjerdedel av inntekten i måneden. Det bør bli en varig ordning. Vi vil også forlenge AAP-ordningen og gjeninnføre feriepenger for dagpenger og gjøre det permanent, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

– Mange som har vært uten arbeid lenge i 2020 vil ikke ha opptjent noen feriepenger. Men regningen og husleien skal fortsatt betales i juni neste år. Det som skjer er at de får en dobbel straff. Her må Stortinget gripe inn og gjøre grep, mener Bjørnar Moxnes.

Les også: Nav testet Rune: – Jeg har aldri tatt så mye smertestillende

Inntektssikringen for dårlig

– Koronakrisen har vist oss at ordningene for inntektssikring var for dårlige allerede før krisen inntraff. Rødt vil ha et sterkere sikkerhetsnett for alle. Så langt har krisen forsterket Forskjells-Norge. Hundre tusener har gått ned i inntekt, mens mange av de aller rikeste har økt sine formuer. Denne utviklingen må vi snu sammen, sier Moxnes.

Rødt vil videreføre kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

– Hvis det ikke skjer, vil tusenvis av kulturarbeidere stå på bar bakke. Vi vil forsterke og forbedre den slik at kulturlivet består også etter korona-tiden, sier Bjørnar Moxnes.

Rødt-lederen mener krisepakkene må brukes til å skape arbeidsplasser og ruste oss for framtida.

– Folk kommer ikke i jobb på egen hånd. Da må Staten vise muskler, mener han.

Rødt vil bruke to milliarder kroner til maritim sektor og verftene, 1,4 milliarder kroner til energieffektivisering og 2,2 milliarder kroner til klimatiltak i industrien. Og bygge to anlegg for karbonfangst- og lagring – både i Brevik og på Klemetsrud i Oslo.

Les også: Jussprofessor mener regjeringen har sluppet for billig unna i trygdeskandalen (+)

Omfordele penger

Fredag la Bjørnar Moxnes fram det alternative budsjettforslaget til partiet sammen med nestleder Marie Sneve Martinussen.

I tillegg til 30 milliarder økte skatte- og avgiftskroner, vil partiet bruke 14,5 milliarder kroner mer av oljefondet enn regjeringen.

Det betyr 3,4 prosent av avkastningen fra oljefondet – omtrent det samme som Arbeiderpartiet i deres alternative budsjett.

– Det er en liten pris å betale for å sikre folk arbeid, mener Moxnes.

Han mener krisepakken til regjeringen ikke løser problemene til arbeidsfolk, med det han kaller skattegaver til aksjeeierne mens regningen sendes til arbeidsfolket.

– Vi gjør motsatt av det, sier Bjørnar Moxnes.

– Milliardærene vil merke Rødts politikk, mens vanlige folk vil få kutt i regningsbunken, sier Marie Sneve Martinussen.

Blant annet foreslår Rødt 20 prosent billigere kollektivtrafikk, både med buss, tog, ferge, T-bane og trikk. Gratis tannhelse for unge voksne og billigere tannhelse for alle og gratis barnehage for femåringer, blant mye annet.

Rødt vil øke sosialstøtten med 25 prosent og øke barnetrygden.

Partiet vil også fryse levealdersjusteringen i forhold til pensjon, og gi kommunene 6,5 milliarder mer enn regjeringen i frie inntekter.

I skatte- og avgiftspakken vil to av tre nordmenn ikke få økt skatt. Det gjelder de som har inntekter under 600 000 kroner i året. De som tjener 2 millioner og mer vil merke dette hardest.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen