Leder

Arbeid jobb nummer en

Massearbeidsløshet tilhørte 30-årenes depresjonstid. Det har vært perioder i etterkrigstida med høy ledighet her i landet, men aldri massearbeidsløshet. Før nå.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

De siste tallene fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå viser at arbeidsledigheten steg til 5,2 prosent i mai.

Det er en forferdelig trist etterkrigsrekord.

Les også: – Utvides ikke ordningen, må arbeidsfolk betale med jobbene sine

Regjeringen, Stortinget og organisasjonene i arbeids- og næringslivet må gjøre alt hva de kan for å få dette tallet betydelig ned. Kampen mot arbeidsløsheten må være jobb nummer en.

5,2 prosent ledige er mer enn 147.000 personer. AKU-undersøkelsen regner permitterte som sysselsatte og ikke som arbeidsledige. Hvis de permitterte var blitt regnet som ledige, vile tallet på arbeidsløse vært mye høyere. Uansett regnemetode er situasjonen på arbeidsmarkedet prekær.

Det vil ta år å komme tilbake til en situasjon med full sysselsetting. Hvis vi noen gang kommer dit.

Arbeidsplasser kommer ikke tilbake av seg selv etter en nedgangsperiode. Det frie markedet ordner ikke opp for oss. Utviklingen må styres på en planmessig måte.

Mange bedrifter vil trenge støtte i lang tid framover. Staten må ta i bruk hele sitt omfattende apparat av virkemidler for å få folk i jobb. Statlige bedrifter kan brukes for å skape nye arbeidsplasser. I det hele tatt er en aktiv stat det beste våpenet mot arbeidsløshet.

Les også: De frykter at Oslo-folk vil ende opp på gata. Nå vil SV ta dette grepet  (Dagsavisen +)

Den lange valgkampen har startet.

Arbeid og klima har pekt seg ut som hovedsaker foran neste års stortingsvalg. De to sakene gir venstresiden et forsprang på høyresiden. Ap har stor troverdighet når det gjelder å bekjempe ledighet. SV og MDG har troverdighet i klimapolitikken. Her henger Ap og Sp etter.

Det er spesielt trist at Ap ikke får det til når det gjelder klimapolitikk. I Gro Harlem Brundtlands tid var Ap et klima- og miljøparti. Under Støre er Ap blitt et oljeparti. Det må Støre forandre på. Hvis ikke kan det igjen gå galt ved valget.

Mer fra: Leder