Leder

Et skyhøyt spill

Dramaet i britisk politikk har tatt en ny vending etter at det ble klart at det holdes valg 12. desember.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det blir første valg i desember siden 1923. Det blir den fjerde store demokratiske hendelsen siden 2015: tre valg og en folkeavstemning. Det unormale er blitt normalen i britisk politikk.

Med dette valget er kortene kastet opp i lufta for brexit. Det er et høyst uforutsigbart valg, og kan ende alle veier: Alt fra en gjennomføring av brexit med Boris Johnson til en folkeavstemning og mulig stans av brexit – eller ingen avklaring – er fullt mulige utfall.

De mindre partiene, som skotske SNP og Liberaldemokratene, begge imot brexit, ligger an til å bli større. De konservative, som vil gjennomføre Boris Johnsons brexit, leder klart på målinger.

Les også: EU-ja til utsettelse utelukker nye forhandlinger

Labour, som vil legge en myk brexit fram for folkeavstemning med mulighet for å bli i EU, ligger etter. Valget er like fullt et høyt spill for begge de to store partiene.

Den beste måten å løse brexit-saken på ville være en folkeavstemning med mulighet til å velge mellom en brexitavtale eller å bli i EU. Da ville brexit bli vurdert separat fra andre politiske saker. I et valg spiller andre hensyn og saker inn, og i det britiske valgsystemet med enkeltmannskretser vil ikke nødvendigvis opinionens brexit-syn bli reflektert korrekt i antall seter.

Men det ble aldri nok stemmer til en bekreftende folkeavstemning i det nåværende parlamentet. Det ble heller ikke flertall for noen brexitavtale. Boris Johnsons regjering har mistet styringsflertallet, og hans store mål var et nytt valg.

Les også: Johnson til Corbyn: - Mann deg opp!

Problemet med valg som en løsning er dessuten at det ikke nødvendigvis gir et klart svar på brexit. I 2017 ble det et såkalt «hung parliament», der ingen fikk rent flertall.

Det forsterket handlingslammelsen i parlamentet.

Johnsons brexit er gambling for landet både økonomisk og politisk. Det vil heller ikke få brexit-sagaen ut av verden, men derimot åpne for nye og langvarige handelsforhandlinger.

Det er å håpe at partiene som ønsker å la folket avgjøre i en folkeavstemning, vinner. Ja, det vil bety at det går litt mer tid. Men spørsmålet må tilbake til folket, der det startet.

Mer fra: Leder