Kommentar

Rødt redder Støre

Flertallet er i ferd med å ryke for den rødgrønne siden.

På Opinions partibarometer for oktober er det Rødt som sikrer flertall for de rødgrønne. Ap, SV og Sp er inne på Stortinget med 79 mandater. Det er det samme som ved stortingsvalget for tre år siden.

MDG faller denne gangen under sperregrensen, men beholder sitt ene mandat.

Rødt er over sperregrensen og kommer inn med 8 representanter. Det gir den rødgrønne blokken et flertall på 88 mandater. Det er tre mer enn flertall.

Bakgrunn: Guri-effekt gir byks for borgerlig side: – De rødgrønne kan ikke ta et regjeringsskifte for gitt

Den borgerlige blokken haler innpå den rødgrønne siden. Hvis KrF på denne målingen hadde fått 4 prosent og ikke 2,9, og Rødt hadde fått 3,99 og ikke 4,6, ville den rødgrønne blokken vunnet med et mandat i overvekt.

Det kan bli en uhyre spennende valgnatt.

Den rødgrønne tilbakegangen skyldes at Ap snart er på sammenbruddets rand. Partiet nærmer seg 20 prosent i oppslutning. Ap har 20,6 prosent i gjennomsnitt på målingene oktober. På vår måling i dag er oppslutningen på 22 prosent. Det er riktignok nok et par prosentpoeng opp fra forrige måned. Men alt da var oppslutningen om Ap rekordsvak.

De borgerlige får sin beste notering i år med til sammen 47 prosent. Det gir 81 mandater.

Etter sju år i opposisjon er Ap inne i sin verste krise noensinne. Alt partiet tar i ser ut til å gå galt. Ap oppfører seg som et søvnig seminar. Partiet klarer ikke å engasjere. Aps folk setter ikke dagsorden. Et år før valget går Ap på tomgang.

Fra å ha ledet overlegent gjennom tre år, er den rødgrønne muren i ferd med å briste. Senterpartiet og SV holder stand. Det gjør også Rødt på denne målingen. MDG faller overraskende nok under sperregrensen på 4 prosent. Det kan være en tilfeldighet fordi MDG lå høyt på forrige måling.

Det sier mye om Aps tafatthet at Høyre og Erna Solberg leder på Ap og Jonas Gahr Støre med 5,4 prosentpoeng. Hvis det fortsetter å gå den veien høna sparker med opposisjonspartiet, blir det fire nye år i opposisjon for Ap etter valget neste år.

Da debatten raste om Jan Bøhlers overgang til Sp, sa byrådsleder Raymond Johansen at han hadde sett så lite til Bøhler i Ap at han lurt på om han skulle sende ut en etterlysning.

Det hadde vært en bedre idé å etterlyse Aps velgere. De er borte. Både i byen og på landet.

Halvparten av dem har satt seg på gjerdet siden sist. Ap har mistet velgere til Høyre og til Sp. Mange tidligere Ap-velgere har mistet trua på partiet. Lojaliteten til Ap er på bare 55 prosent.

Les også: «Nå får hun for alvor merke at hun leder en mindretallsregjering»

Det trengs samling i bånn på rødgrønn side. Man vinner ikke valg med skippertak. Valg vinnes hvis alliansepartnerne kan samle seg og bli enig om hovedsakene.

I god tid før valget må velgerne bli presentert for et troverdig rødgrønt regjeringsalternativ.

Det må være avklart hvilke partier som skal være med, og hvilke som ikke skal være med. Statsministerspørsmålet og hovedjobbene i regjeringen må være avjort i god tid før valget. Velgerne må få vite hva de rødgrønne i hovedsak står sammen om.

Dette fikk Ap, SV og Sp til ved valget 2005. Det ble en suksess. Det kan det bli også denne gangen. Men da må de rødgrønne få opp farten. Det begynner å haste. Velgerne vandrer til andre.

Mer fra Dagsavisen