Mæhmed, Nav og Erna

Helt ærlig, det var ikke min eller vår skyld, altså! Jeg må innrømme at jeg tenkte på «Mæhmed» da jeg fulgte med på Nav-høringen for en uke siden.

Albert Åberg hadde sin «Skybert». Mitt første barn hadde en mystisk venninne, «Lea», som fant på mye rart. Hennes yngste søster arvet storesøsters vane, men la på et Mattea til «Lea Mattea».

Nå har alle ungdommer fått «Mæhmed».

De ser opp, tomme for andre bortforklaringer, og så kommer det: «Jeg veit ikke, ass. Tror, helt ærlig, at det må ha vært Mæhmed».

Herman Flesvig: Jeg er livredd for å såre noen

Slik er det hos oss og hjemme hos mange andre, og fra unger og lærere hører vi at det er sånn inne i klasserommene også. Alle skylder på «Mæhmed» etter å ha sett NRKs humorsuksess «Førstegangstjenesten» med Herman Flesvig.

Den hundre prosent norske karakteren Ola, «faren min heter Truls og mora mi heter Kari», er vokst opp på Haugenstua i Groruddalen og snakker kebabnorsk. Da han ankommer første dag av førstegangstjenesten, markerer narkohunden på bagen hans.

Samtalen som deretter følger mellom befal og Herman Flesvigs figur, er altså blitt nærmest legendarisk:

«Det er ikke min bag». «Hvem sin bag er det»? «Jeg er litt usikker, ass, men jeg tror helt ærlig at det er… Akkurat den bagen der er Mæhmed sin». «Mæhmed»?

Selv tenkte jeg på Mæhmed da jeg fulgte med på Nav-høringen for en uke siden.

Det er en av de største skandalene i moderne tid, der en rekke personer er dømt til fengsel i trygdesaker som er bygd på feil lovanvendelse.

Et helt sentralt poeng er å finne ut hvem som visste hva og på hvilket tidspunkt. Alle har sikkert fått med seg at statsminister Erna Solberg ikke husker alle detaljer og at den ansvarlige riksadvokaten beklager overfor alle som er uskyldig dømt, men at han samtidig mener at han burde visst om dette på et tidligere tidspunkt.

Arbeidsminister Anniken Hauglie er under hardt press fra opposisjonen, og fra regjeringspartiene gjøres det forsøk på å skyve skyld tilbake på de rødgrønne, som satt med ansvaret da feilen oppsto.

For vanlige folk kan det nok av og til føles som at politikere og toppbyråkrater er mer opptatt av å skylde på noen andre enn å løse de faktiske problemene.

Eksemplifisert her ved tidligere Nav-direktør Joakim Lystad under høringen om trygdeskandalen, gjengitt slik i Dagsavisen: Først: «Jeg kan ikke huske at jeg selv behandlet noen saker relatert til dette». Så: «Ansvaret var mitt». Likevel: «Alt ansvaret kan imidlertid ikke plasseres hos Nav, ifølge Lystad».

Og i direkte sitat: «Vi kan ikke sies å være eneansvarlige for dette».

Helt ærlig, jeg er usikker på hvem sin skyld det var, men det var neppe Mæhmeds. God fredag!