Kommentar

Presset på Rekdal, presset på Fagermo. De kunne jo byttet plass

De har bare en seier hver. Da føler de på uroen. Kjetil Rekdal mener presset er størst på han. Det lever han med.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

TRONDHEIM (Dagsavisen): I denne byen er det ett lag som samler Trondheim. I Oslo er det ett lag som samler Oslo Øst. Rosenborg har en seier på sine første fem kamper. Vålerenga har en seier på sine fire, men tapet for Lillestrøm (3–4) skapte ingen forsterket krise på Valle fordi folk evnet å se bak resultatet.

Den gode prestasjonen så lenge Vålerenga spilte elleve mot elleve gjør at Fagermo starter med samme lag (unntatt utviste Simen Juklerød) på Lerkendal lørdag kveld. I hele hans regjeringstid på Valle har han søkt en førsteellever, men har slitt med å finne den, og er blitt forstyrret av skader og suspensjoner. Men slik er det i alle lag.

Rosenborg har en verre formkurve. Prestasjonen i 0–2 tapet for Brann onsdag var sjokkerende svak. Hvem skal score målene hos Rosenborg? Hva er den offensive planen? Noen fast førsteellever er ikke Kjetil Rekdal i nærheten av. Det eneste sikre er at veteranene André Hansen og Markus Henriksen er ombord. Og på fredagens trening tydet mye på at lagets tredje veteran, Per Ciljan Skjelbred starter sin første kamp i år.

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Kjetil Rekdal har trent både Vålerenga og Rosenborg og trigges av alt snakket rundt seg. Han er en ekte fotballnerd. Men i Vålerenga ble det til slutt for mye. Og han trakk seg som sportssjef etter at han hadde overlatt roret til Ronny Deila. Sistnevnte lyktes ikke og ble erstattet av Dag-Eilev Fagermo i 2020, som tok bronse i sin første sesong. Siden har man etterlyst utvikling. Det samme som i Rosenborg. De kunne jo byttet plass for å se om det hadde løst noe. Det hadde det neppe.

Slik så det ut sist Vålerenga slo Rosenborg i seriekamp i Trondheim. Året er 2004. Steffen Iversen (t.v.) scoret VIFs fjerde mål. Her i duell ,ed Ørjan Berg. Erik Hoftun i bakgrunnen.

Kjetil Rekdal mener kravet til titler er større i Trondheim enn i Oslo. Av den enkle grunn at Rosenborg har vært og skal være Norges beste lag. Og Rosenborg er Trondheim og Trøndelags stolthet. Vålerenga har ikke tilsvarende posisjon i Oslo fordi byen er større og mer mangfoldig. Trondheim har en seriemester. Oslo har tre: VIF, Lyn og Skeid.

Derfor kan man si at det daglige presset på Dag-Eilev Fagermo er noe mindre, men ikke stort. Det har vært mye murring i vinter. Men som vi skrev før Lillestrøm-kampen, prestasjonen er viktigere enn resultatet. Alt handler om hvordan Vålerenga ser ut. Ikke at de ligger nest sist på tabellen tidlig i mai.

Vålerenga kan angripe et Rosenborg som vakler. Rosenborg er nå et ordnært lag som kan utfordres på alle plasser. Starter Vålerenga slik de gjorde mot Lillestrøm, styrer de denne kampen. Det er 18 år siden (2005) at Vålerenga sist vant en seriekamp på Lerkendal. Da het VIFs målscorere Ardian Gashi og Morten Berre (2) i 3-2-seieren. Og Vålerenga endte opp med sitt til nå siste seriegull.

Vi tror ikke VIF blir seriemester, men anledningen til å vinne på Lerkendal er her her og nå. Avspark 18.00.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen