Kommentar

Det blir ikke lettere

«Politisk ukeslutt»: Koronaen har ikke sluppet taket.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Regjeringen dro for fjorten dager siden til med sosial nedstengning av landet.

De nye tiltakene ble presentert på en hurtig innkalt pressekonferanse søndag kveld. Det ga inntrykk av panikk. Regjeringen fryktet for at julefeiringen hadde gitt ny næring til smitten.

Hvis frykten for jula var så stor, burde jo tiltakene ha kommet før feiringen.

Les også: «Til alle som holder ut – tusen takk!»

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie vil i helgen gjøre opp status for hvordan januartiltakene har virket. Spørsmålet er om de skal forlenges, eventuelt forsterkes med nye virkemidler. Denne gangen får vi ikke svaret på en pressekonferanse søndag kveld. Det kommer i Stortinget.

Aps leder Jonas Gahr Støre har krevd at statsministeren kommer til Stortinget for å redegjøre for koronapolitikken. Hun kommer mandag. Helseminister Høie har hengt seg på.

Solberg skal informere om håndteringen av koronapandemien. Høie skal gi status for vaksinearbeidet.

Les også: Mari fikk vite at hun kun får besøke sin dødssyke far én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Støre og andre i opposisjonen har gått lei av å bli informert om koronapolitikken gjennom regjeringens ukentlige pressekonferanser. Tiltak som berører folks liv og helse, og som har stor betydning for landets næringsliv, hører selvfølgelig hjemme i Stortinget. Erna Solberg og Bent Høie må derfor være forberedt på å besøke Stortinget oftere i tida framover. Opposisjonen er ikke fornøyd med koronapolitikken.

Det vil nok komme fram i debatten etter redegjørelsene fra statsministeren og helseministeren.

Støtten til næringslivet er for liten og den kommer for sent. Regjeringen forlenget kompensasjonsordningen for bedriftene og permitteringsreglene først etter at opposisjonen krevde det. Importsmitten er dårlig håndtert. Kontrollen på grensen har ikke vært god nok. Vaksineringen av befolkningen har gått for langsomt.

Over 3.000 utenlandske soldater er samlet i Nord-Norge til øvelse, og mange smittetilfeller har dukket opp. Kommuneoverlegen i Berlevåg kaller det vanvittig. Hun får støtte av andre leger. Regjeringen stopper idretts- og kulturarrangementer, og russetreff må avlyses. Men en militærøvelse i fredstid kan ikke utsettes.

Les også: Studier: Mishandling av barn fanges ikke opp under pandemien

Statsministeren og helseministeren har mye å svare for når de møter Stortinget.

På regjeringens pressekonferanse denne uka fikk vi en smakebit på hva vi kan vente oss. Det kan være at smittetrykket er blitt noe mindre med den nye tiltakene, men trykket er fortsatt for kraftig til at det er forsvarlig å avlyse noen av tiltakene.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg er bekymret for virusmutasjoner og importsmitte. Smittesituasjonen er ustabil. Det er fare for at smittetallene kan begynne å øke igjen. Vi må stålsette oss for at de strenge tiltakene vil fortsette en god stund framover.

Vi får håpe at smitten ikke øker slik at det må strammes til ytterligere.

Det ville være forferdelig om for eksempel barnehagene og barneskolene må stenge. Virkelig ille ville det bli hvis regjeringen innførte portforbud. Justisminister Monica Mæland forsikrer om at det ikke kommer på tale. Hvis det er sant, er det grunn til å spørre om hvorfor hun sendte et lovforslag om portforbud ut på høring. Jeg skulle tro at departementet hadde mer fornuftig å bruke tida på enn å utrede lover som ikke er ment for bruk.

Les også: Lars og hans to sønner har kun 14.000 kroner å leve av i måneden: – Hvem vil vel leve slik jeg gjør?

Vaksineringen har gått tregt. Årsaken er, ifølge Høie, at mange doser er lagret. Han mener at det er godt å ha vaksiner på lager hvis produsentene ikke klarer å levere det de har lovet. Nå er det ingen ting som tyder på at verdens største legemiddelselskaper ikke vil levere ifølge avtalene. Lagringen kan ha vært unødvendig. Nå har FHI kommet på andre tanker. I løpet av januar vil vaksiner fra lagret bli sendt ut.

Innen sommeren tror Høie at den voksne befolkningen er vaksinert.

Om ikke før, så kan vi da senke skuldrene og leve mer normalt. Men før regjeringen sender signalet om at faren er over, får vi bite tennene sammen bak munnbindet, bli hjemme, holde avstand, vaske hendene grundig og trøste oss med at 2021 antakelig ikke blir så dårlig som fjoråret.

Mer fra: Kommentar