Kommentar

Donald Trumps siste dager

Om åtte dager må Donald Trump forlate Det hvite hus. Det blir åtte lange og farlige dager.

Den sittende president befinner seg i en tilstand av fornektelse: Såret forfengelighet, raseri, desperasjon og hevnlyst.

I løpet av helgen ble det klart at Demokratene i Kongressen vil reise ny riksrettssak mot Trump. Mandag startet den formelle prosessen. Den tiltredende president Joe Biden stiller seg tvilende til riksrett. De aller fleste republikanere vil ikke ha riksrett. Det er tvilsomt om en ny riksrettssak vil kunne gjennomføres, selv etter presidentskiftet.

Les også denne: Demokrat advarer mot å haste gjennom riksrett mot Trump: – La oss gi Biden 100 dager 

Lørdag kom det signaler om at visepresident Mike Pence ikke har forlatt tanken om å anvende grunnlovstillegg 25, der Pence kan avsette presidenten med støtte av et flertall i regjeringen. Men artikkel 25 gir Trump anledning til obstruksjon, og tiden renner ut før presidentskiftet finner sted.

En mulighet gjenstår: Trump går selv av. Det er kanskje det verste alternativ. Trump vil aldri gå frivillig med mindre en midlertidig president Pence gir ham amnesti og dermed beskytter ham mot rettsforfølgelse for alle føderale lovbrudd.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Det skjedde da Gerald Ford i 1974 ga den skandaliserte president Richard Nixon amnesti i bytte mot Nixons avgang. Hvis noe kan kalles politisk etikk er dette det mest uanstendige av alle statlige frikjennelser. Men uanstendigheten kjenner i dag ingen grenser i USA.

Situasjonen fortoner seg meget farlig. 20. januar skal Joe Biden og Kamala Harris sverges inn som president og visepresident. Det skjer ute, for åpen scene. Trumps tilhengere marsjerer fortsatt.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen