Debatt

«Bevilling sikrer minstelønn»

Utelivsbransjen i Fredrikstad har også hatt sine «cowboyer» med lemfeldige forhold til både oppfylling av skjenkebevillingens krav og arbeidsmiljøloven. Likevel er vårt inntrykk at seriøsiteten i bransjen generelt nå er på et helt annet nivå enn for en del år tilbake, skriver Demokratens Tomm Pentz Pedersen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Victor Kristiansen (Ap) vil i bystyrets møte i mai fremme et forslag om at skjenkebevilling skal knyttes til lovfestet minstelønn. – Ordningen skal sikre at unge og sårbare arbeidstakere får tarifflønn i tråd med det nye nasjonale regelverket, sier han. Trondheim bystyre har allerede vedtatt ordningen og flere kommuner følger etter. I Tromsø og Stavanger er det samme forslaget fremmet. Lovlige arbeidsforhold og sikring av minstelønn på 161,87 kroner timen bør selvfølgelig være et minimum for drift også i en bransje med sterk konkurranse og store svingninger i omsetningen gjennom året.

Les ogsåVil knytte skjenkebevilling i Fredrikstads uteliv til lønnsbetingelser (Demokraten+)

Gruppeleder for Rødt i bystyret i Trondheim, Ragna Vorkinnslien, jobber selv i bransjen og til Magasinet for fagorganiserte forteller hun om arbeidsoppgaver som ikke står i stil med lønna. Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) mener derimot det ikke er riktig å bruke alkohollovens bestemmelser om salg og skjenking for å sikre overholdelse av arbeidsmiljølovens regler. – Loven er ment å sikre ansvarlig salg og skjenking av alkoholholdig drikk. Brudd på arbeidsmiljøloven er alvorlig, men dette er ikke forhold som ligger i kjerneområdet for alkohollovens formål, skriver hun.

Utelivsbransjen i Fredrikstad har også hatt sine «cowboyer» med lemfeldige forhold til både oppfylling av skjenkebevillingens krav og arbeidsmiljøloven. Likevel er vårt inntrykk at seriøsiteten i bransjen generelt nå er på et helt annet nivå enn for en del år tilbake. Inntreden av flere nasjonale aktører, samarbeidsprosjektet fra 2007 «Maks uteliv – Nedre Glomma» i tillegg til bransjens egne initiativer overfor politi og kommune viser at et godt omdømme settes høyt. Likevel mener vi Kristiansens forslag er betimelig – hensyntatt ansattes lønns- og arbeidsbetingelser – i en bransje som Vorkinnslien selv helt riktig beskriver med lange vakter, nattarbeid og håndtering av berusede personer.

Mer fra: Debatt