Debatt

Welcome to Norway?

Norge er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Vi må bli mye flinkere til å tiltrekke oss talent og kompetanse. Og vi må ta godt imot dem.

Teknologi, arbeidsliv
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er vanlig høflighet å ønske folk velkommen. Men når Norge havner nesten på bunnen i InterNations sin kåring over vertskapsland for tilflyttere, har vi større utfordringer enn et dårlig rykte.

Når Norge sammenlignes med andre land, er vi vant til å komme godt ut på livskvalitet og levekår. Det vakte derfor oppsikt da rapporten fra InterNations, et av verdens største fora for internasjonale tilflyttere, kåret Norge som det nest verste landet i verden. Det er bare Kuwait som er dårligere rangert enn oss.

Ifølge InterNations oppfattes nordmenn som lite vennlige overfor utlendinger og det er vanskelig å få et sosialt nettverk lokalt. Hele 37 % av tilflytterne svarer at de ikke føler seg hjemme her.

Den kulturelle barrieren blir ikke forbedret av et forvirrende og tidkrevende system. Det interkommunale rådet for Oslo-regionen påpekte i en rapport i 2021 at internasjonale tilflyttere opplever å bli kasteballer i det norske byråkratiet.

Ingvild Skogvold

A/S Norge er fullstendig avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Antall fødsler går ned, mens antallet pensjonister som forlater arbeidsstyrken øker. Om vi ikke blir bedre til å ønske folk velkommen til Norge, kan det ramme vår konkurransekraft hardt.

Hvis ikke Norge blir med i konkurransen om å tiltrekke seg internasjonal arbeidskraft, blir vi også dårlig skodd for å lykkes med det grønne skiftet. Rana, og flere andre lokalsamfunn i hele Norge, står nå foran store muligheter for å få nye internasjonale innbyggere gjennom store industrietableringer. En av de største utfordringene er nettopp tilgangen på kompetanse.

I Rana-regionen forbereder vi oss på vekst og internasjonalisering. Mennesker fra mange ulike kontinenter har allerede bosatt seg i vår region for å bidra til å bygge opp en ny, grønn industri.

Nordmenn oppfattes som lite vennlige overfor utlendinger. Hele 37 % av tilflytterne svarer i undersøkelsen at de ikke føler seg hjemme her.

Freyr sin batterietablering har potensiale til å gi en betydelig befolkningsøkning, flere barn i barnehagen og på skolene, flere folk på dansegulvet i helgene, og mer skatteinntekter til kommunekassa. Det er fantastiske nyheter for en relativt liten by ved Polarsirkelen!

Ole Kolstad

Veksten kommer ikke av seg selv – vi må blant annet lykkes med å tiltrekke og beholde mange internasjonale arbeidstakere. Det jobbes hardt lokalt for å oppnå dette. Det var en av grunnene til at Rana ble første kommune som signerte en samarbeidsavtale med FNs migrasjonsbyrå, IOM. Vi tester ut innovative løsninger for å gi tilflytterne en mykere overgang til samfunnet vårt.

Gode lokale tilbud og tilrettelegging er likevel ikke nok for å sikre internasjonal rekruttering og tilflytting. Vi må vise gjennom faktiske tiltak at vi ønsker utenlandske arbeidstakere velkommen hit, ikke bare la det bli fine ord i festtaler.

Det hjelper lite med ordninger som Tidlig Arbeidsstart, når det ikke finnes nok saksbehandlingskapasitet til å sikre at arbeidstakere faktisk kan gå rett ut i jobb. I mellomtiden må de som kommer hit, mange med familie, sette livet på vent, mens husleie og andre regninger må betales.

Konkurransen om å tiltrekke seg internasjonal kompetanse hardner til. Flere europeiske land og våre nordiske kollegaer har kommet mye lenger enn Norge med å sette talentattraksjon høyt på agendaen.

Det er på høy tid at Norge får en nasjonal strategi for talentattraksjon.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt