Debatt

Det er ikke vanlige dyrs tur!

– Nå er det naturens tur, sa Espen Barth Eide (Ap). Men det gjelder visst ikke for alle dyr.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Klima- og miljøministerens ord falt etter at naturavtalen ble vedtatt i Canada rett før jul i fjor, men at han brisker seg på internasjonale arenaer med lovnader om å verne naturen og dets mangfold, beskytter ikke alle. I følge regjeringen inkluderes ikke ulven i Norges naturmangfold. Barth Eide forsvarer vedtaket fra rovviltnemndene om at 21 av Norges rundt cirka 120 ulver skulle felles innenfor ulvesonen i Norge.

Selfie av kvinne med langt hår.

Hvorfor? I mangel av ideologiske skillelinjer, har de politiske partiene strukket seg etter tabloidvennlige kampsaker. Det skaper overskrifter med mål om å nå ut til flere velgere, som igjen skal kunne brukes til å forhandle seg fram til maktposisjoner. Derfor blir disse kampsakene så viktig for politikerne. Men det har en pris som neste generasjon neppe vil forstå – i dette tilfellet med alvorlig konsekvenser for naturmangfoldet og balansen slik naturen selv har skapt det. Regjeringen utsletter ulven bevisst for å sikre politisk makt – ikke for å sikre naturmangfold.

Vi – samfunnet – trenger ikke enkeltstående kampsaker i regi av politikere som kun tenker kortsiktig på egen gunst og makt – og ikke naturens beste. Vi trenger politikere som har visjoner og mål som forener, motivere og engasjerer oss alle uavhengig av hvor du står politisk. Spesielt trenger vi dette i en tid da polarisering treffer hardt både nasjonalt og internasjonalt.

Regjeringen utsletter ulven bevisst for å sikre politisk makt – ikke for å sikre naturmangfold.

Jo mer tabloid politikken blir, jo mer rammer det samfunnet og naturen negativt. Så kjære Espen Barth Eide: Hva om du kunne bidra til samlende og troverdige mål for å sikre naturen og det mangfoldet vi har i dag? Hvorfor er det så umulig å tenke nytt slik at ingen arter må utryddes for politisk gunst?

I skrivende stund står vi i Norge og resten av verden i flere ulike kriser som også rammer klima, miljø og naturmangfold. Så mer enn noen gang trenger vi derfor lederskap som setter gode, samlende og oppbyggende spor etter seg. Å utrydde ulv er ikke en løsning for fremtidens generasjoner. Det er en gammeldags og uvettig løsning som kun handler om å nå noen prosentpoeng opp på partibarometret.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt