Debatt

Hold ut gir inntrykk av at noe snart er over

Kanskje myndighetene burde ta innover seg at det vil gå lengre tid enn det som er holdbart for et liv i kohorter.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Lørdag tikket en melding inn fra Oslo kommune.

«Kjære Oslo», sto det. «Det er innført nye og strengere tiltak for å stoppe spredning av det muterte koronaviruset. Hold ut. Gjør det for Oslo.»

Hold ut teater- og kulturfolk, hold ut selv om husene deres raser, og det snart bare er ruiner igjen.

Hold ut barn og unge, og ta vare på morra deres, eller fadern som ligger dritings på sofa’n. Gjør det for Oslo.

Les også: Rødt nivå i barnehager og barneskoler: Så mange sykt barn-dager har du nå

Hold ut dere med selvmordstanker, og i hvert fall dere som blir banka av frua hjemme.

Hold ut dere unge som har fått kjenne på angst og depresjon for første gang, dere som har fått tvangstanker og tics eller hva dere måtte slite med.

Hold ut førsteklassinger i kohort. Press dere sammen i undervisningen. Dere sitter godt, selv om det er trangt på kottet. Vi må dele oss opp nå. Det skjønner dere vel. Og lek endelig i tildelt innhengning, og vink gjerne til din bff fra b-klassen!

Eller send en virituell klem, og vift med albuen! Det er så fint.

Les også: «Joe Biden tar nå det klimalederskapet verden har savnet»

Hold ut kjære barnehagebarn, og hold deg innenfor koronasperringene. Nå kan du ikke snakke med dem på den andre siden. Det må du da forstå. Du er tross alt tre år.

Hold ut du på fire når mamma skriker til deg. Hun er bare stressa. Det e’kke lett å være barnehagetante, lærer, fotballtrener, ballettpedagog, trickingekspert på en og samme tid.

Hold ut foreldre. Dette greier dere fint. Nå er det jo hjemmekontor.

Dere slipper stressende morgener, og kan konsentrere dere om arbeidet mens toåringen skriker og syvåringen skal ha høytlesing, og hopp gjerne litt med 12-åringen også. Han har gym.

Hold ut dere gamlinger. Dere er det absolutt ikke synd på. Dere er tross alt i risikogruppen og må holde dere inne uansett. Og nå har vi åpnet polene igjen, så det er bare å slukke sorgen.

Hold ut mens vi slipper inn noen flere arbeidere til bygningsbransjen.

Les også: Da Polet åpnet igjen, gikk det i svart for Marius

Vi må jo sikre at byggebransjen har tilgang på billig og uorganisert arbeidskraft. Den må hentes fra utlandet. Og nei, de trenger ikke karantene, for det er viktig at de begynner å snekre med det samme.

Hold ut mens jeg bare sender en tekstmelding til Bent Høie og spør om ikke vi idrettsutøvere kan få reise utenlands eller om andre kan delta på arrangementer her. Og hold ut mens Bent svarer at det går så fint, sport er tross alt det som driver nasjonen Norge fremover, ikke teater, opera eller kultur. Og nei, nei, dere trenger ikke karantene. Vi finner det muterte viruset om det kommer.

Vi har tross alt snart testet 400 stykker, og det siden desember!

Hold ut mens vi vaksinerer noen flere tusen. Det kommer til å gå fort! Det er kanskje bare to til tre år før vi har vaksinert hele nasjonen.

Hold ut, for regjeringen har skjært FHI og helsevesen til beinet mens de har hatt makta. Gjør det for nasjonen.

Og mens dere holder ut, ikke still noen spørsmål. Gud forby om dere spør hvorfor ikke beredskapen er større? Hvorfor Erna Solberg og regjeringen hennes stemte ned forslaget om å fylle utstyrslagre til nødstilfeller som dette. Hvorfor de lot folk reise i sommer, og slippe karantene, hvorfor arbeidsfolk fra utlandet har sluppet gjennom hele høsten. Hvorfor de ikke har brukt tiden siden i sommer til å forberede seg bedre.

For eksempel øke testkapasiteten til muterte varianter.

Les også: Jeg vet om folk som bruker penger de har spart til hus på å gå til privatpraktiserende psykolog

Nei hold ut, dere, for nå er det alvor. Det var det også i høst når smittetallene var lave og viruset fortsatt ikke var mutert. Og Raymond ble sint da det ble spurt hvorfor myndighetene ikke var mer forberedt. Han holdt ikke ut. Ikke de kritiske spørsmålene til NRK-journalisten i hvert fall. Det gjør ikke Erna heller. Vi må være lojale sies det.

Mot regjeringen og øvrige myndigheter. Støtte opp om tiltakene. Ha dugnadsånd. Gud forby om vi stiller kritiske spørsmål. Eller har en mening som går på tvers.

Eller minner om at det har gått et år, og at ingen vet hvor lang tid livet skal være på hold.

Hold ut gir nemlig inntrykk av at noe snart er over. Men hva gjelder koronaviruset kommer det ikke til å være over. I hvert fall ikke med det første, så det er meningsløst å si hold ut. Isteden burde kanskje myndighetene ta innover seg at det vil gå lengre tid enn det som er holdbart for et liv i kohorter, og at vanskelige spørsmål må stilles. Nei, Gud forby om vi sier det. Her er det bare en ting som gjelder.

Hold ut.

Mer fra: Debatt