Debatt

Trærne som falt på Holmlia

Forrige uke ble det fjernet flere trær ved Ravnåsveien på Holmlia. Det burde ikke skjedd uten at flere av de som bor i området fikk sagt hva de mener.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Bakgrunnen for at fjerningen av trærne var en forespørsel til kommunen fra to borettslag rett ved den aktuelle tomta. Borettslagene har med jevne mellomrom de siste 4-5 årene vært i kontakt med kommunen og fremmet synspunkter og idèer for bruk av tomten.

Les innlegget byråden svarer på her: Kan virkelig MDG være med på å ødelegge en hundremeterskog for å lage et friområde?

Gjennom denne perioden har det vært flere befaringer med representanter for enkelte av borettslagene.

Beboerne har ytret et ønske om å gjøre om området til et friområde med parseller, bikuber, m.m., noe som også var bakgrunnen for at de i fjor inngikk en leiekontrakt for tomten med kommunen, etter å ha sendt inn søknad.

Da søknaden kom inn til kommunen ble den behandlet på det som er den vanlige måten for slike saker, det vil si uten at byråden og bydelsutvalget ble involvert. I dette tilfellet aksepterte kommunen at man skulle fjerne trær og mye kratt, fordi man ut fra informasjonen i søknaden antok at det ville være et positivt tiltak for nærmiljøet.

I ettertid har det kommet sterke reaksjoner fra naboer og andre med et hjerte for området.

Flere har reagert på at mange i nærmiljøet ikke har hatt anledning til å kunne uttale seg til  planene, og det er helt forståelig.

Eiendoms- og byfornyelsesetaten handlet i god tro, men både etaten og jeg ser i ettertid at kommunen burde gjort en bedre jobb med å sørge for at flere av de som bor i området fikk sagt hva de mener om saken, og undersøkt informasjonen i søknaden enda grundigere.

I følge borettslagene som leier av kommunen var nærmeste naboer informert, men i etterpåklokskapens lys er det tydelig at kommunen burde hatt en bedre involvering med flere av de som bor i området.

Selv om det nok ikke hjelper så mye i akkurat denne saken har kommunen nå kalt inn styret i borettslagene til et møte for å følge opp med å sikre både informasjon og videre involvering av andre som bor i området.

En annen del av denne saken som er kritikkverdig er at det ble fjernet trær i fuglenes hekkeperiode.

Det hører med til historien at det lå i trefellingsoppdraget at trær med reder skulle bli stående, og at de som utførte arbeidet skulle foreta en visuell sjekk av alle trær i forkant av arbeidene startet.

Men det er klart at forstyrrelsen i seg selv vil være problematisk for dyreliv, og beboere i nærheten skal ha observert at det også ble felt trær med reder.

Vi må lære av våre feil, derfor har Eiendom- og byfornyelsesetaten nå tydeliggjort i sine rutiner at trefelling i hekkeperioden kun må skje dersom det av sikkerhetsmessige årsaker er helt nødvendig.

Trær og annen natur er veldig viktig i en by, noe som også er grunnen til at byrådet jobber med å lansere en stor treplantingsdugnad hvor det skal plantes 100.000 trær i Oslo innen 2030.

Nye trær er bra og viktig, men det er mye viktigere å ta vare på de trærne vi har. Derfor bør det være veldig høy terskel før man fjerner trær, og derfor burde man i denne saken hatt en bedre involvering av nabolaget slik at man kunne fått frem stemmene som ønsket å bevare området slik det var.

Denne saken skulle vi ha håndtert på en bedre måte, og dette beklager jeg, både på vegne av meg selv, byrådet og Oslo kommune.

Det skjærer i et grønt hjerte hver gang det felles et tre som kanskje ikke burde vært felt, og det er nok ikke mulig å reversere det som ble gjort i denne saken. Jeg og Oslo kommune skal i det minste gjøre vårt for å bidra til at dette blir et området som kan være til glede for hele nærområdet i fremtiden også.

Mer fra: Debatt