Debatt

Valget i 2021 blir et klimavalg

Mange fråder over MDGs valgresultat i Oslo. Tonen i debatten som har gått på sosiale medier, har vært hatsk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Miljøpartiet De Grønne gjorde et brakvalg. Som forventet. En oppslutning på 6,7 prosentpoeng er en framgang på 2,4 prosentpoeng.

Tallene virker så små. Men i prosent er dette en framgang på nesten 60 prosent i andel av stemmene. Ser man på antallet faktiske stemmer, får man et bedre inntrykk av hvilken forflytning av velgere MDG har stått for. Fasit etter 2019 er rundt 176.000 grønne stemmer.

Det er 74 prosent flere enn ved kommunevalget i 2015, og 86 prosent flere enn ved stortingsvalget i 2017. De grønne er landets femte største parti. Hva nå?

Før valgkampen satte MDG i Oslo fingeren på tallet 15. Det gjelder som kjent for dette partiet å sette seg hårete, høyst urealistiske mål. Mål som ingen tror på, andre enn dem selv.

Mandag overgikk de sine egne ville drømmer i hovedstaden. I landets to nest største byer fikk de støtte av rundt 10 prosent av befolkningen.

Posisjonen deres på det man må kunne kalle hjemmebane, i Oslo rådhus, ble kraftig forsterket. Fem plasser i bystyret ble til ti. Partiets politiske tyngde ble over natta fordoblet.

Denne grønne, politiske kapitalen partiet kan smelle i bordet med lokalt, vil øke den grønne omstillingstakten i Oslo. Hovedstaden er MDGs politiske verksted. Og beste salgsargument.

Mange fråder over dette resultatet. Byens biltilhengere er rasende, og ser oljesvart på fire nye, enda grønnere år. Tonen i debatten som har gått på sosiale medier, har vært hatsk. At partiikon Lan Marie Berg brukte valgnatta til å utbasunere at «vi elsker bomringen», bidrar ikke til å minske gapet.

Hun kunne vært større i seiersøyeblikket, mindre hoverende. De Grønne bør jobbe med retorikken for å dempe konfliktnivået i byen og landet. Bompengeopprøret skal ikke undervurderes eller tråkkes på. Over 72.000 stemmer har de ulike opprørspartiene fått. Det er sterkt med tanke på at det var lister kun i en håndfull kommuner, og det er en korreksjon til inntrykket av dette som et valg som entydig tar Norge i grønn retning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

De nasjonale tallene viser altså en oppslutning for MDG på 6,7 prosent. Tallet sank utover valgnatta, og det er kanskje litt dårligere enn de innerst inne håpet. En måling i Aftenposten rett før valgt ga partiet ti prosent. Men det er likevel en formidabel vekst. Og det gir partiet et svært offensivt utgangspunkt foran valget i 2021. Det må bli et klimavalg. Stemningen i folket, momentet internasjonalt, tilsier det. Det er umulig å se for seg at klimaspørsmålet ikke vil dominere dagsorden de neste to årene. De andre partiene vil prøve å lokke sine frafalne klimavelgere tilbake. Arbeiderpartiet vil åpenbart måtte prøve. Det kan bli et grønt slag i 2021.

Det er også noe annet med stortingsvalg. En annen dynamikk, en annen mentalitet, et «tyngre» valg. Dette rammet MDG sist, da de snublet på vei inn på Stortinget til tross for målinger og et kjempegodt kommunevalg i ryggen. Når det kom til stykket, fikk de ikke tillit på politikkens A-lag. Tvilen kom dem ikke til gode. I dag har de Une Aina Bastholm som enslig kandidat.

Miljøpartiet vil kjenne på konkurransen om dagsorden, om velgere. Men partiet har nå et mye mer robust utgangspunkt for å møte dette. Partiapparatet svulmer, antallet lokale folkevalgte øker, pengene strømmer inn i den grønne krigskassa. Faren for igjen å glippe under den magiske sperregrensa, er kraftig redusert.

Snittet av meningsmålinger gjort i september der spørsmålet har vært «hva ville du stemt hvis det var stortingsvalg», viser at MDGs tillit også i denne sammenhengen er kraftig stigende. 6 prosent av oss ville nå stemt MDG. Det ville i så fall gitt 11 stortingsrepresentanter. Så sent som i desember var dette tallet nede på 3 prosent. Den generelle oppmerksomheten rundt klima, med streiker og ungdomsopprør, og en åpenbart god, grønn valgkamp, har doblet partiets oppslutning.

Hvis det var stortingsvalg, altså. Og det er det nå. Hvordan skal De Grønne nå surfe videre på den grønne bølgen? Jobben på hjemmebane er langt på vei gjort for De Grønnes Oslo-topper. Det grønne grepet er sikret. Stjernene må settes i arbeid med Stortinget i sikte.

Les også: Dette blir de politiske dragkampene i Oslo

Mer fra: Debatt