Debatt

Frp omtrent utradert i Oslo

Opinions Oslo-barometer for april viser at Frp faller som en stein.

Siv Jensen og Carl I. Hagen på 40-årsfest for Fremskrittspartiet på Saga kino i 2013. Siden har det gått nedover for Oslo-partiet. FOTO ARNE OVE BERGO
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Les også: Tidenes Frp-nedtur i Oslo

Mens partiet på landsplan har en oppslutning på 10,9 prosent ligger det rekordlavt i hovedstaden. Med 3 prosent i oppslutning er Frp ikke så mye større enn utkantpartiet Sp som aldri har klart å få fotfeste i Oslo. Med et slikt valgresultat i september vil Frp få fattige to representanter i bystyret. Det er i så fall en ren slakt av partiet som ble stiftet på Saga kino i Oslo i 1973 av Anders Lange.

Frp har tidligere vært et typisk byparti med Oslo som hovedbase. Fra 1978 til 2006 ble partiet ledet av Oslo-mannen Carl I. Hagen. Han gjorde Frp til landets nest største parti ved stortingsvalget i 2005. Oslo-kvinnen Siv Jensen overtok i 2006 ledelsen etter Hagen. Partiet beholdt plassen som det nest største fram til stortingsvalget i 2013. Da gjenerobret Høyre andreplassen. Etter valget dannet Høyre og Frp regjering sammen. Siv Jensen nådde dermed det målet som Hagen hadde satt for partiet, nemlig regjeringsmakt. Det må være trist for Carl I. Hagen og Siv Jensen å se at partiets maktbase i Oslo faller helt sammen.

Mens Frp-folk bør gråte over elendig oppslutning, kan de røde og grønne, utenom Ap, felle noen gledestårer. MDG går fram sammenlignet med valget for fire år siden. Det er veldig bra med tanke på at MDG har sittet snart fire år i byrådet. Oslofolk setter pris på den innsatsen partiet har gjort for å få et bedre miljø i byen.

Rødt får også veldig godt betalt for en synlig og tydelig tilstedeværelse. Oppslutningen om Rødt i Oslo skyldes også at partileder Bjørnar Moxnes markerer seg i Stortinget. Rødt er på denne målingen større enn SV, til tross for at også SV har betydelig framgang. Oslo-valget 9. september kan gjøre byen til den rødeste og grønneste noen gang.

Ap får ikke betalt for sin innsats for byen. Som i resten av landet, faller Ap i Oslo mye tilbake til. Tilbakegangen fra forrige kommunevalg er på 5,2 prosentpoeng. Det er voldsomt.

Byrådsleder Raymond Johansen kan likevel trøste seg med at det med dagens meningsmåling er et solid flertall for det rødgrønne byrået. Rødt, SV og MDG sørger for det.

Arne Strand

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen