Debatt

Ikke akkurat de ordene

«Erna vil at vi skal ha flere barn, i hvert fall vi hvite med Eidsvoll-aner», skrev kollega Lars West Johnsen i sin personlige helgespalte, kjent for humor og satire, sist lørdag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det likte statsministerens kontor og flere Høyre-politikere dårlig. Jeg forsøkte meg på et grundig svar, og vi justerte også teksten med en liten fotnote for å unngå misforståelser.

Slik jeg ser det, oppsummerte Lars det dobbelte og forvirrende i barnediskusjonen som har gått etter Ernas tale og det allianse-kollega Per-Willy Amundsen sa like etter. Erna sa en ting, Frp noe helt annet. Da oppstår det en viss komikk, og dette har vært påpekt av mange. Setningen var også svært overdrevet i sin form, et tydelig, språklig signal og klassisk virkemiddel. Lest i sin sammenheng, i en personlig og humoristisk helgespalte som ikke har dette som hovedtema, mener jeg den er innenfor det vi skal tåle av meningsytringer i spaltistsjangeren.

Jeg tror få vil oppfatte at det er dette Erna direkte har sagt, og at man skal lese det ganske humørløst i sin sammenheng for å oppfatte det annerledes, men innrømmer at setningen løsrevet kan misforstås eller oppfattes feil. Derfor la vi til en presisering i bunn av kommentaren for å unngå nye misforståelser, med en slags disclaimer slik man ofte har i politiske satireprogrammer innenfor lignende sjanger som denne kommentaren. Selv om vi tror at våre lesere skjønner at statsministeren aldri har sagt og sikkert ikke ment at det bare er hvite nordmenn med Eidsvoll-aner som skal få flere barn, understreket vi det for sikkerhets skyld. Ellers ble kommentaren stående.

Høyres Kårstein Eidem Løvaas henviste da Lars til å søke jobb i Nytt på nytt hvis dette var en spøk. Fra andre i partiet fikk jeg tilbakemelding om at dette var en feil og ikke en spøk, og at det derfor måtte rettes ytterligere opp. Det var da jeg fikk en idé om at jeg kunne søke litt inspirasjon fra statsministeren selv om hvordan man kan håndtere det når nære medarbeidere bruker ord som av enkelte kan oppfattes sårende eller over streken.

For eksempel sa Erna Solberg dette om et av Sylvi Listhaugs sitater: «Jeg ville ikke brukt ordet heksejakt». Om et annet: «Jeg ville ikke brukt ordet hylekor». Om et fra Per Sandberg: «Jeg ville ikke brukt ordet pinlig». Etter Listhaugs Facebook-post som nesten veltet hele regjeringen: «Jeg sier at i debatten mellom Ap og Frp, får de selv holde på de ordene de velger å bruke».

Vel, her er de ord jeg vil bruke for å ønske dere alle god fredag: I Dagsavisen skal vi redigere den seriøse debatten litt strengere enn som så, men vi tåler en spøk!

Mer fra: Debatt