Debatt

Gjør noe sjøl, West Johnsen

Hvis bare voksne gubber kunne slutte å skrive kronikker om at ungdommen må gjøre noe, få fingeren ut og gjøre noe sjøl …

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nyhetsredaktør Lars West Johnsen skriver i en kommentar 4. september om sin nylig vekkede klimaangst. Vi i miljøbevegelsen sier aldri nei takk til en klimaengasjert nyhetsredaktør, men West Johnsen tråkker i salaten når han presterer å skrive:

«Og når vi først er i gang med å moralisere, hvor er ungdommen? Skal de ikke snart reise seg og si stopp? I sommer, 50 år etter Paris-opptøyene, etterlyste forfatter Gert Nygårdshaug i Dagsavisen et klima-ungdomsopprør. Det er så åpenbart. Få hodene opp fra spillbrettene, glem kroppsfikseringa, slå av «Ex on the Beach» og bli politiske. Det er deres verden. Deres framtid.»

Ansvarsfraskrivelse er det største problemet i hele klimasaken. Ironisk nok er ansvarsfraskrivelse akkurat det nyhetsredaktøren bedriver. Innlegget er som om West Johnsen har satt fyr på sitt eget hus, bedt ungene om å slukke brannen, mens han selv står og skriver kronikk om hvor late ungdommen er nå til dags.

Han kunne like så godt ha skrevet «Jeg har plutselig innsett at jeg og min generasjon egenhendig har kødda det til helt sinnsykt og ødelagt framtida for mine barn og barnebarn. Hvorfor har ikke ungene mine stoppet meg?»

Ikke bare er nyhetsredaktørens kommentar et tåpelig forsøk på ansvarsfraskrivelse, men den gir også et feilaktig inntrykk av virkeligheten. En undersøkelse fra Universitet i Bergen viser at unge er mer interessert enn eldre i vern mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. En annen studie fra Universitet i Oslo viser at ungdom vil ha strengere klimaregler i samfunnet. TNS Gallups klimabarometer 2016 viser at unge er mer bekymret for klimaet enn eldre.

En kollega av meg som organiserer nasjonal skolestreik for klimaet mottar hatmail fra sinte foreldre som truer med politianmeldelse. Som ung miljødebattant blir jeg hengt ut på forum der voksne mennesker harselerer over unge jyplinger. I møte med politikere og næringslivstopper blir vi patronisert og nedgradert til små og søte. Problemet ligger ikke hos ungdommen, det ligger hos de voksne vi møter. Problemet ligger hos de voksne som vi aldri ser noe til i klimakampen. Voksne som Lars West Johnsen.

Jeg er helt enig i at vi trenger en bredere miljøbevegelse. Men moraliser heller over noen på din egen alder. Det å klage over at ungdommen ikke ordner opp i problemene du selv er skyld i er ikke veien å gå. Det er en hån mot oss unge som bruker hver eneste dag på å kjempe for klima og naturmangfold.

Neste gang jeg går i klimamarsj, neste gang jeg stiller opp utenfor Stortinget, neste gang jeg lenker meg til en anleggsmaskin, neste gang jeg saksøker staten eller neste gang jeg skriver i avisa forventer jeg å se Lars West Johnsen stille opp og ikke gjemme seg bak usle ansvarsfraskrivelser.

Mer fra: Debatt