Debatt

Det Trump bør lære av historien: Du kødder ikke med idrettsheltene våre!

Donald Trump er i munnhuggeri med USAs største idrettsstjerne. Den kampen er Trump dømt til å tape.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Under idrettsarrangement i USA er det mye pomp og prakt under nasjonalsangen. Det er gjerne en kjent person som synger ute på banen, publikum reiser seg, spillerne gjør det samme og holder seg til brystet. Publikum synger aldri med, men står andektig og hyller flagget, nasjonen og folket. De som ikke gjør det får ofte så ørene flagrer av «patrioter», militære og andre som har flagget i hagen. Det er en høytidsstund. Sånn har det alltid vært. Særlig i de største idrettene. Helt fram til i vinter. Da tok San Francisco 49-ers sin quarterback, Colin Kaepernick, grep og knelte under nasjonalsangen. Bakgrunnen var særlig politiets behandling av minoriteter etter flere videoer som viste politimenn som skjøt uskyldige i ryggen. Flere spillere i National Football League (NFL) fulgte opp, og Trump ble forbanna. Kaepernick begrunnet sitt valg enkelt og greit med: «Jeg kommer ikke til å stå oppreist og stolt for et flagg og et land som undertrykker svarte og den fargede befolkningen». Nå er han uten kontrakt. Ingen i NFL tør å signere mannen som ifølge ekspertene mer enn forsvarer en plass i NFL. Utenfor NFL-kontorene er det stadig demonstrasjoner for Kaepernick.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Martin Luther King jr. knelte sammen med sine meningsfeller. De ville vise at de ikke var ute etter bråk. De ville ikke provosere. Muhammad Ali nektet militærtjeneste og ble en folkefiende. Ja, faktisk folkefinde nummer én. John Carlos og Tommie Smith hevet sine never i 68-OL i Mexico. Idrettshelter som uttrykker sine meninger på banen får sjelden annet enn kjeft i USA. Særlig i sin samtid. Ja, om de ikke hyller en krig, flagget, retten til å bære våpen eller den slags da. Ali er blant USAs aller største helter noensinne, mens Carlos og Smith begge hylles for sine never på seierspallen. Filmskaper og aktivist Spike Lee mener Kaepernick vil nevnes i samme åndedrag som Ali i framtiden.

Les også: «Å besøke Det hvite hus var en stor ære før du dukket opp!»

Flere eiere av NFL-klubber ønsker ikke en slik aksjon mot flagget, USA og da også Donald Trump. De frykter sponsor- og publikumsflukt. Amerikansk fotball er for nasjonalidrett å regne og favner bredt. Også de mer konservative i rustbeltet har et fotballag de heier på. Kanskje spesielt dem.

Ti av de 32 eierne er dessuten gode venner med Trump og flere donerte penger til hans kampanje under valget i fjor. Det kan hende det er derfor Trump gikk høyt ut og skjelte ut spillerne som kneler under nasjonalsangen? På Twitter var Trump voldsom: «Ville du ikke elske å se en av disse NFL-eierne, når noen håner flagget vårt, å si få den jævelen ut av banen nå. Ut! Han har sparken. Han har sparken!».

Les også: Trump i strupen på idrettsutøvere for å protestere under nasjonalsangen

Han regnet med støtte fra kompisene i styrerommene. Likevel har 14 eiere nå gått sammen om en utalelse til Trump der de klart og tydelig ber presidenten ligge unna og ikke fortelle hvordan de styrer sine lag, eller legger seg opp i hva spillerne kan si eller gjøre. Denne helgen satt, knelte eller hyttet omtrent 200 NFL-spillere med neven i protest. For en uke siden var antallet bare seks. I august knelte for første gang en hvit NFL-spiller under nasjonalsangen. Cleveland Browns-spilleren Seth DeValve satte seg ned sammen med 12 andre spillere. DeValves kone er afroamerikaner. Den siste uken har også spillere i MLB, baseballligaen, aksjonert. Kneling under nasjonalsangen er ikke lenger en Black lives matter-sak, men en sak om universelle rettigheter alle borgere har.

NHL-laget (ishockey) Pittsburgh Penguins vant Stanley Cup i juni og blir derfor etter tradisjonen invitert til Det hvite hus for å besøke presidenten. Enn så lenge har de takket ja. Det har derimot ikke NBA-spilleren Stephen Curry. Hans Golden State Warriors ble NBA-mestere, også de i juni.

– Jeg har ikke lyst til å dra, sa Curry på en pressekonferanse ifølge The Guardian.

Dermed klikket Trump på Twitter og trakk hele invitasjonen.

«Å besøke Det hvite hus er en stor ære for et mesterlag. Stephen Curry nøler, derfor er invitasjonen trukket tilbake», skrev Trump.

Currys erkerival LeBron James gikk da ut og støttet Curry:
«Din snylter. @stephencurry30 har allerede sagt han ikke kommer. Så derfor er det ingen invitasjon. Å besøke Det hvite hus var en stor ære før du dukket opp!» svarte James til Trump.

LeBron James er kanskje USAs aller største idrettsstjerne. I Norge ville det vært som om Petter Northug eller Mats Zuccarello gikk ut på Twitter og hamret løs på Erna Solberg og regjeringen. I USA er det dessuten ikke vanlig å politisere idretten. Det er ikke bra for business å provosere fansen, publikum, sponsorer og lokalbefolkningen. Men om historien kan vise oss noe, er det at du ikke skal kødde med idrettsheltene våre. En idrettshelt dyrkes tverrpolitisk. Er dette første steg på veien mot slutten for Trump? For, så lenge han har folkets støtte kan han gjøre nesten hva det skal være uten å få kjeft. Om opinionen snur derimot, da sitter han utrygt. Det Trump glemmer er at mange amerikanere har et favorittlag. Et lag de heier på betraktelig mer enn den oransje panneluggen i Det hvite hus. For om valget står om laget ditt skal vinne Stanley Cup, Super Bowl eller World Series, eller om Trump skal vinne valget, ligger Trump tynt an.

Mer fra: Debatt