LeBron James og Stephen Curry.

«Å besøke Det hvite hus var en stor ære før du dukket opp!»

Donald Trump legger seg ut med en rekke idrettsstjerner. Nå nekter de å la seg hylle i Det hvite hus. Men Pittsburgh Penguins, som vant ishockeyligaen stiller opp.

Av Espen H. Rusdal og NTB

Den amerikanske presidenten har de siste dagene vært involvert i en stadig eskalerende ordkrig med amerikanske idrettsprofiler. Bak ligger Trumps kritikk av amerikanske fotballspillere som kneler under avspilling av nasjonalsangen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mester

Det er lang tradisjon at laget som vinner sluttspillet i den nordamerikanske ishockeyligaen, NHL, inviteres til Det hvite hus av den sittende presidenten. Søndag bekreftet Pittsburgh Penguins-ledelsen av klubben akter å opprettholde tradisjonen, til tross for den pågående ordkrigen.

I juni vant basketballaget Golden State Warriors fra California NBA-finalen over Cleveland Cavaliers. Men lagets store stjerne, skarpskytteren Stephen Curry, ønsker å benytte muligheten til å protestere mot Trump. Han vil ikke besøke Det hvite hus sammen med vinnerlaget i NBA, en invitasjon som er en tradisjon.

– Jeg har ikke lyst til å dra, sier Curry på en pressekonferanse ifølge The Guardian.

– Om det var bare meg som dro, vile det bli en kort samtale, sa Curry som tidligere har gått hardt ut mot Trump.

Les også: Trump i strupen på idrettsutøvere for å protestere under nasjonalsangen

Twitter

Trump selv gikk til Twitter og trakk invitasjonen.

«Å besøke Det hvite hus er en stor ære for et mesterlag. Stephen Curry nøler, derfor er invitasjonen trullet tilbake», skrev Trump.

Selv LeBron James, som spilte på det tapende laget og lenge har vært Currys rival, støtter kollegaen. På Twitter latterliggjorde han Trump.

«Din snylter. @stephendurry30 har allerede sagt han ikke kommer. Så derfor er det ingen invitasjon. Å besøke Det hvite hus var en stor ære før du dukket opp!», svarte James.

Protester

Søndag satt, knelte eller hyttet rundt 200 NFL-spillere med neven i protest mot uttalelser presidenten hadde kommet med. For en uke siden var antallet bare seks spillere, skriver NTB.

Det hele startet i fjor da den fargede San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick gikk ned på ett kne under nasjonalsangen. Bakgrunnen var særlig politiets behandling av minoriteter. Flere spillere i National Football League (NFL) fulgte opp, til presidentens store misbilligelse.

Tradisjon

Det er altså lang tradisjon at laget som vinner sluttspillet i den nordamerikanske ishockeyligaen, NHL, inviteres til Det hvite hus av den sittende presidenten.  Pittsburgh Penguins-ledelsen har avgjort at av klubben akter å besøke Trynp i Det hvite hus.

– Enighet eller uenighet i en presidents politikk eller agenda kan bli uttrykt på andre måter. Samtidig respekterer vi retten enkeltmennesker og grupper har til å uttrykke seg slik de måtte ønske, heter det i en uttalelse fra klubben.

Penguins 23 mann store spillerstall består kun av ni amerikanere. Mesterlaget har også spillere fra Canada, Sveits, Sverige og Finland.