Verden

Jacob Zuma splitter fortsatt ANC

Striden rundt Zuma er ventet å vedvare i Sør-Afrika i lang tid framover selv om han har gått av som president.

Bilde 1 av 2

I går måtte ekspresidenten stille i retten i Durban i Sør-Afrika i en sak der han er tiltalt for korrupsjon i forbindelse med våpenkjøp på 1990-tallet. Zumas forsvarere forsøkte å utsette utspørringen, men Zuma måtte troppe opp i retten. Saken ble imidlertid utsatt igjen til slutten av juli.

Den avgåtte presidenten har fortsatt sine støttespillere som mobiliserer til støtte for den omstridte ANC-politikeren: Tilhengere både innenfor og utenfor ANC protesterte både i går morges og natt til i går. De mener Zuma er utsatt for en politisk forfølgelse.

Les også: Halve jordas befolkning utsatt for å mangle vann

Måtte trekke seg

Striden rundt Zuma er derfor ventet å vedvare i Sør-Afrika i lang tid framover selv om han har gått av som president.

Beskyldninger om selvberikelser, kameraderi og korrupsjon var nettopp det som førte til at Zuma i februar til slutt måtte gå av som Sør-Afrikas president. Det var presset fra hans eget parti som til slutt ble kroken på døra. Zuma gikk av som leder av ANC i desember fordi perioden hans var over, og Cyril Ramaphosa tok over. I ukene som fulgte så stadig flere i ANC at Zuma var en belastning for partiet så lenge han fortsatt satt som president.

I februar ble det klart at motstanden også innenfor ANC mot Zuma var såpass stor at han ville tapt et mistillitsvotum i parlamentet, og Zuma trakk seg derfor selv etter å ha blitt stilt opp i et hjørne.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gammel sak

Ramaphosa tok umiddelbart over som president. Han har lovet å ta kampen mot korrupsjon og har byttet ut flere ministre som var sterkt knyttet til Zuma.

Mange anser det som nødvendig for den nye ANC-ledelsen å ta klart avstand fra Zuma dersom regjeringspartiet skal holde stand foran valget neste år.

Tempoet på rettsforfølgelsen av Zuma anses som et tegn på at Zumas innflytelse er alvorlig svekket, mener analytikere.

Det er en nesten 20 år gammel sak som er utgangspunktet. Zuma er anklaget for å ha tatt imot 783 ulovlige betalinger. Hans tidligere finansrådgiver, Schabir Shaik, ble i 2005 funnet skyldig i korrupsjonssaken, som er knyttet til innkjøp fra et fransk våpenselskap. Men saken mot Zuma ble frafalt like før Zuma ble president i 2009. Nå er saken gjenopptatt igjen.

Les også: Ramaphosa valgt til president i Sør-Afrika

Nødvendig oppgjør

Zuma benekter å ha gjort noe galt, og har fremdeles sterk støtte i deler av grasrota i Sør-Afrika. Spesielt i hjemprovinsen KwaZulu-Natal, der Durban ligger, står han sterkt.

For president Ramaphosa, som forsøker å etablere en ny start for ANC og Sør-Afrika, er rettsprosessen mot Zuma et tveegget sverd, påpeker analytikere. Samtidig som prosessen er et nødvendig oppgjør med Zuma-leiren, fungerer den og striden rundt Zuma som en stadig påminnelse om ANCs problemer.

Trevor Noah: – Jeg gleder meg til å komme til Norge, for ifølge Trump er nordmenn de mest perfekte borgerne

Mer fra Dagsavisen