Verden

Hillary Clinton til Iowa i minibuss for å kapre vanlige velgere

Når Hillary Clinton nå for andre gang forsøker å bli USAs president, er taktikken å få «vanlige amerikanere» med på laget. Når hun kommer til delstaten Iowa, blir det i en minibuss.

Kort tid etter at hun søndag kunngjorde at hun vil bli Demokratenes presidentkandidat, satte hun seg i en minibuss på den 1.600 kilometer lange turen fra New York til Iowa.

Den lille præriestaten spiller en nøkkelrolle i nominasjonskampen siden det er staten som åpner ballet med det første primærvalget i valgkampen.

Da den tidligere utenriksministeren noen timer senere stoppet på en bensinstasjon i Pennsylvania, lastet hun opp et bilde på Twitter av seg selv som møter en «vanlig» familie.

– Ut på veien! Lastet minibussen og klar for Iowa. Møtte en flott familie da vi stoppet i ettermiddag. Mange flere vil komme, skrev hun.

Når Clinton kommer fram til Iowa er planen at hun tirsdag skal snakke med elever og lærere på en offentlig videregående skole, før hun onsdag møter eiere av små forretninger.

Papirkopp

Da hun tapte nominasjonskampen mot president Barack Obama i 2008 ble valgkampanjen hennes kritisert for å være arrogant, og for å ikke klare å treffe liberale demokrater.

Kritikere, også i hennes eget parti, sier hun står langt fra folk flest etter tiår som kona til tidligere president Bill Clinton, amerikansk senator og utenriksminister.

Denne gangen, i videoen hvor hun opplyste at hun vil forsøke å bli USAs første kvinnelige president, vises hun som en varmere, mer empatisk figur. I videoen vises amerikanere som snakker om fremtiden og økonomiske problemer, sammen med klipp av Clinton som lytter og holder i en kaffekopp av papir.

I valgkampvideoen understreker Clinton at hun vil ta et oppgjør med økonomisk ulikhet dersom hun blir president.

– Hverdags-amerikanerne trenger noen som kjemper for dem. Jeg vil være den personen, sier hun i videoen.

Savner budskap

I 2008 var slagordet hennes «Hillary for president». Denne gangen er det byttet ut med «Hillary for America».

Kommentator i Minerva og USA-kjenner Jan Arild Snoen mener det er vanskelig å se Clintons politiske budskap.

– Det er et stort spørsmålstegn hva hun egentlig står for. Klarer hun ikke å spille på mer enn at hun er kvinne eller appellere til dem som likte Bill, er den en stor sjanse for at hun vil tape i valget i november neste år, sier han til VG.

Sosiale medier

Under en time etter at Clinton meddelte at hun vil bli Demokratenes presidentkandidat, hadde tre millioner sett meldingen hennes på Twitter.

Navnet hennes ble dessuten nevnt rundt 7.000 ganger i minuttet på sosiale medier, skriver Ritzau.

Fra Frankrike mottok hun lykkønskninger fra både statsminister Manuel Valls og tidligere statsminister Nicolas Sarkozy.

Fra Norge fikk hun melding fra blant andre statsminister Erna Solberg (H).

– Blir et spennende presidentvalg i USA neste år. Uten å ta stilling til kandidatene er det bra å se at kvinner kjemper om toppjobben i USA, skriver statsministeren.

Motkandidater

Halvannet år før presidentvalget er det lite som tyder på at Demokratene vil samle seg rundt noen annen kandidat enn Clinton. Hun har ligget jevnt på rundt 60 prosent oppslutning blant partiets medlemmer på meningsmålingene den siste tiden, ifølge Politico.

Andre mulige kandidater som visepresident, Joe Biden og senator Elizabeth Warren, har fått mellom 8 og 15 prosents oppslutning på de samme målingene. (NTB)

Mer fra Dagsavisen