Verden

Har dårlig tid

Den greske regjeringen er utålmodig etter å starte forhandlingene med EU om en ny låneavtale.

Allerede i morgen håper statsminister Alexis Tsipras og hans ferske finansminister Euclid Tsakalotos å kunne starte de virkelige forhandlingene med långiverne i EU om en ny låneavtale. Det sterkt forgjeldede landet er avhengig av enda et stort lån for å kunne holde økonomien i gang de neste årene.

Dramatikken i Hellas-krisen har avtatt etter at EU og den greske regjeringen for halvannen uke siden ble enige om at det er grunnlag for en ny låneavtale. I tillegg har Hellas fått et hastelån for å kunne komme à jour med låneavdragene til Den europeiske sentralbanken ESB og Det internasjonale pengefondet IMF. Men partene er ikke blitt enige om mer enn at forhandlingene om en ny låneavtale på inntil 86 milliarder euro skal starte. Den greske regjeringen har dårlig tid og vil nå at det skal skje allerede i morgen.

– Det er ekstremt viktig at vi blir ferdig med disse innledende prosedyrene så vi kan starte forhandlingene allerede fredag, sa finansminister Tsakalotos til den greske nasjonalforsamlingen i går.

Hastelånet på 7 milliarder euro som Hellas ble innvilget i forrige uke er allerede nesten brukt opp på å nedbetale gjeld, og greske myndigheter håper på å ha forhandlet fram den endelige låneavtalen innen 20. august da det neste låneavdraget til ESB forfaller.

LES OGSÅ: Hellas er mer enn gjeldskrise

Ny avstemning

EU–toppene har ikke lagt skjul på at de har mistet tilliten til greske myndigheter. En sentral del av den nye låneavtalen er derfor at greske politikere vedtar og innfører nye økonomiske reformer og innstramminger før resten av EU i det hele tatt er villige til å sette seg ved forhandlingsbordet og diskutere nye lån.

– Vi vil følge nøye med på om Aten ikke bare vedtar reformene, men også implementerer dem. Hellas må oppfylle kravene før pengene kan flyte, sier den tyske parlamentarikeren Gunther Krichbaum til avisen Bild i går.

Mandag ble allerede de første reformene iverksatt. Da våknet grekerne opp til merkbart dyrere mat- og forbruksvarer fordi momsen økte.

Seint i går kveld stemte den greske nasjonalforsamlingen, inkludert et flertall av Syriza-representantene, for nye reformforslag. Det var ventet at Tsipras ville få flertall for forslagene ved hjelp av opposisjonspartienes stemmer. Da den forrige reformpakken skulle vedtas sist uke, valgte 38 medlemmer fra regjeringspartiet Syriza å stemme imot eller avstå. Tsipras har nå skiftet ut de mest kritiske stemmene i regjeringen, men 36 av representantene til Syriza stemte denne gangen imot eller avsto fra å stemme. 229 av nasjonalforsamlingens 300 medlemmer stemte for reformpakken.

Reformene nasjonalforsamlingen stemte over i går, inneholdt færre kutt og innsparinger og var derfor mindre kontroversielle enn de første som ble godkjent for en uke siden. De handler om bank- og rettsvesenet: implementering av EUs regler som sikrer bankinnskudd opp til 100.000 euro, og å få rettssaker raskere gjennom systemet.

Likevel demonstrerte tusener av motstandere av nye kutt utenfor nasjonalforsamlingen mens de folkevalgte debatterte reformpakken. Demonstrasjonen gikk stort sett fredelig for seg, i motsetning til den voldelige protesten under forrige ukes debatt.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Litt mindre gjeld

Låneavtalen Hellas nå skal forhandle om blir den tredje siden finanskrisen startet i 2008. Det første kriselånet ble innvilget i 2010 og det andre i 2012. Totalt var disse lånepakkene på 240 milliarder euro.

Nye tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat viser at den greske statsgjelden har falt noe det siste året, fra 177 prosent av brutto nasjonalproduktet, til 168,8 prosent i første kvartal i år. Men grekerne har fortsatt høyest gjeldsgrad i EU. Italia er nummer to med en gjeld på 135,1 prosent. Hellas skylder nå 301 milliarder euro, ifølge DPA. IMF mener det ikke er mulig for Hellas å betale tilbake all gjelden.

Mer fra Dagsavisen