Verden

Et dystert Trump-show

De lovte oss et Donald Trump-landsmøte. Og leverte.

CLEVELAND (Dagsavisen): Første dag i Cleveland var dominert av protester fra gulvet, sinne og roping. På dag to på republikanernes landsmøte var det duket for var årets største tale-skandale, etter at den mulige neste førstedamen Melania Trump ganske åpenlyst hadde plagiert deler av førstedame Michelle Obamas tale fra 2008. Dag tre ble senator Ted Cruz fra Texas buet ut av høylytte Trump-tilhengere, etter at han nektet å stille seg bak sin tidligere motstander. Flere av partiets tungvektere holdt seg langt unna Cleveland. Splittelsen i det republikanske partiet var lett å se.

Årets landsmøte har vært mer uforutsigbart, mindre planlagt og mer kaotisk enn vanlig. Det har vært partiets kontroversielle presidentkandidat Donald J. Trump som har styrt showet. Akkurat slik han lovte, og slik han elsker å gjøre.

Landsmøter er en tid for helbredelse, sa Trumps kampanjesjef Paul Manafort på landsmøtets første dag. Han håpet partiet ville «reise samlet fra Cleveland». Det gjør partiet ikke. Men etter mye kaos og uenighet, har partiet mer eller mindre samlet seg rundt to ting: frykt for så mangt (IS, terrorisme, innvandring, kriminalitet, for å nevne noe), og et intenst hat mot kvinnen som neste uke blir demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton. Flere kvelder har de mange tusen republikanerne på storstadionet her ropt i takt «Lock her up! Lock her up»! (Lås henne inne). Det gjorde de også i går, flere ganger, under Donald Trumps seierstale.

Tonen er full av hat. Hun blir kalt morder, løgner, bedrager. Selv republikanere som kan styre sin entusiasme for Trump, og det er en del av dem, forakter Hillary Clinton med en intensitet det er vanskelig å forstå.

Da Donald Trump holdt sin karrieres viktigste tale torsdag kveld, og offisielt aksepterte det republikanske partiets nominasjon, tegnet han et dystert bilde av verden og USA. Han gjentok både løftet om å bygge en mur på grensen til Mexico og ønsket å stenge ute alle som kommer fra land der det er terrorister (han nevnte ikke muslimer spesielt denne gangen). – Vi vil ikke ha dem i landet vårt!, ropte Trump, som gjentok løftet om å sette USA og amerikanere først igjen og igjen. Flere ganger brøt salen ut i taktfaste rop. «Build the wall! Build the wall»! (Bygg muren!).

Trump leverte dystre framtidsutsikter, felles fiender, frykt og aggressiv nasjonalisme. Han fikk taktfaste rop tilbake. I god fascistisk ånd var det bare den sterke mannen Donald Trump som kunne redde Amerika fra undergangen. – Ingen kjenner systemet bedre enn meg, derfor er det jeg alene som kan fikse det, sa Trump til jubel fra storsalen. Til arbeidsløse fabrikkarbeidere og frustrerte fattige og livredde republikanere, lovte Trump lindring, trygghet og bedre tider. – Jeg er deres stemme!, gjentok han.

Trumps dystopiske tale avsluttet et fire dagers landsmøte der hovedbudskapet nettopp var frykt og nasjonalisme. Slagordet «America First» er det samme motstanderne mot å engasjere USA i Andre Verdenskrig brukte i sin tid. 1930-tallets «America First»-bevegelse var også opptatt av å stenge USAs grenser, den gang for jøder på flukt, og hadde sterke antisemittiske strømninger. En ung jødisk-amerikansk journalist som sto ved siden av meg under Trumps tale torsdag, sa det er første gang han har blitt personlig bekymret når han dekker en valgkamp.

Folk som har fulgt amerikansk politikk lenge sier dette er det mørkeste og mest negative landsmøtet de har sett noen gang.

– Når det gjelder tonen på dette landsmøtet, er det sannsynligvis den mest negative jeg noen gang har sett, fortalte Geoff Skelly ved University of Virginia.

Det republikanske partiets politiske plattform har fått mindre oppmerksomhet enn kranglingen og talene inne på den store landsmøtearenaen. Men den er like oppsiktsvekkende. Ifølge The New York Times, er plattformen den mest ekstreme noensinne. Den inkluderer nå Donald Trumps en gang sjokkerende forslag om å bygge en mur langs hele grensen til Mexico. Den vil forby abort i alle tilfeller, også ved voldtekt og incest, vil ha mer kulldrift, bibellære i alle offentlige skoler, og oppfordrer politikere til å vektlegge religion når de kommer med lovforslag. For å nevne noe. Partiplattformen er ikke som norske partiprogrammer, og ikke noe republikanerne er nødt til å følge til punkt og prikke. Men det fungerer som en rettesnor for partiets indre sirkel, og ser ut som en dårlig blanding av Donald Trumps uforutsigbare innfall og en stadig mer konservativ republikansk kjerne.

Det var ikke mye solskinn å spore i Donald Trumps seierstale torsdag kveld. Det er langt fra morgen i Amerika, slik Ronald Reagan lovte i sin tid. Det er mørkt. Men han lover å samle både partiet og USA. «Make America One Again», var også siste dags hovedtema. Det vil bli vanskelig. Millioner av amerikanere har fulgt landsmøtet med bekymring, og vil aldri stemme på Donald Trump. Men Trumps dystopiske budskap når fram til mange. Frykt fungerer. Donald Trump vil ikke gjøre «America great again». Han vil gjøre Amerika livredd. Det er den eneste måten han kan vinne på.

Mer fra Dagsavisen