Verden

Clinton og Trump. Hauk og due.

ANALYSE: Sammenlignet med Hillary Clinton, framstår Donald Trump nærmest som en fredens mann.

NEW YORK (Dagsavisen): Det er, enten vi vil eller ikke, på tide å ta Donald Trump på alvor. Vi kan begynne med USAs utenrikspolitikk, som uten tvil påvirker resten av verden, både oss som lever i fred og folk som lever i frykt for amerikanske bombefly. Du trenger ikke høre lenge på Donald Trump for å skjønne at han ikke kan særlig mye om verden. Ifølge et intervju med kona Melania Trump i GQ Magazine, har han besøkt sin kones hjemland Slovenia en gang. I tre timer. Han kan ikke engang uttale Tanzania korrekt.

Les også: Trump med cruzkontroll på nominasjonen

Donald Trump forsøkte selv å etablere en plattform for sin utenrikspolitikk i forrige uke, med en nøye regissert tale. Den var, som ventet og som vanlig, full av motsetninger. Donald Trump vil fortsatt styrke USAs militære (som allerede er større enn noen annen hær i verden), men varslet samtidig et langt mer isolasjonistisk USA. Han vil eliminere islamistene i IS «very very quickly», men skal ikke engasjere amerikanske soldater i flere mislykkede kriger. Slagordet han bruker, om å sette «Amerika først», var det samme motstanderne mot å involvere USA i Andre verdenskrig brukte. Som ventet ble Trumps tale om USA i verden slaktet av alle som kan noe i Washington DC. Det vil si alle som støttet den fatale invasjonen i Irak i 2003, USAs nå lengste krig noensinne i Afghanistan, og angrepene i Libya i 2011, der IS nå har etablert seg i deler av landet.

Les også: – Cruz mer ekstrem enn Trump

Til tross for en rekke motstridende utsagn og enkle slagord, er det mulig å finne en slags substans i Trumps utenrikspolitiske visjoner. Han framstår som langt mindre haukete enn både sine republikanske motstandere og Hillary Clinton. Trump vil gjøre USA «sterkt» igjen, men ikke ved hjelp av flere kriger. Trump skal derimot styrke USA ved å forhandle fram handelsavtaler som er gunstigere for USA, få globalisering til å fungere bedre for amerikanske arbeidere, og ved å sette hardt mot hardt mot blant annet Kina og Mexico. Dette vil neppe fungere særlig bra. Men USAs tradisjonelle intervensjonistiske utenrikspolitikk har heller ikke vært noen vinner de siste årene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hillary Clinton står igjen som hauken i årets valgkamp. Gjennom brorparten av sin lange politiske karriere, har Clinton vært en pådriver for amerikanske militære angrep, eller intervensjoner som det heter i Washington DC. Hun sier hun angrer på sin støtte til invasjonen av Irak i 2003, men det har ikke endret hennes syn på USAs militærmakt og plass i verden. I likhet med de fleste utenrikspolitiske ekspertene som kritiserer Donald Trump, har hun tro på at USAs militærmakt kan gi varige og positive endringer i verden. Hun står for en «Pax Americana», der USA er verdenspoliti, de eneste med ansvar og moral nok til å kunne håndheve et sett globale spilleregler, definert av USA.

Det er ingen hemmelighet at hun er langt mer haukete enn president Barack Obama, og at hun ivret for at USA skulle ta ledelsen i angrepene mot Muammar Gaddafis styrker i Libya. Hun vil innføre en flyforbudssone over Syria, et forbud som vil måtte bli håndhevet av amerikanske styrker.

Donald Trump snakker høyt og stygt om å bygge en mur til Mexico, og stenge ute alle muslimer fra USA. Trump er ingen fredsdue. Det er ikke lett å se for seg hva en president Trump vil gjennomføre og ikke av det han sier i valgkampen. I sin utenrikspolitiske tale lovet Trump også å gjøre USA vanskeligere å lese.

– Vi skal gjøre USA mer uforutsigbart, lovet Trump.

Endelig et løfte det er lett å tro på.

Les også: Hillary Clinton vil knuse det tjukkeste glasstaket

Mer fra Dagsavisen