Senator Ted Cruz er langt mer ideologisk motivert enn sin motstander Donald Trump. FOTO: NTB SCANPIX

– Cruz mer ekstrem enn Trump

Alle snakker om Donald Trump. Men konkurrenten Ted Cruz er langt mer ekstrem.

 

NEW YORK (Dagsavisen): Kjendismilliardær og eiendomsmogul Donald Trump har fornærmet store deler av USAs befolkning med sine harde utsagn om kvinner og minoriteter. Hans rasende uttalelser på Twitter blir ofte til store overskrifter i amerikanske og internasjonale medier.

Men Ted Cruz, Trumps konkurrent i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, er på mange områder langt mer ekstrem enn den høylytte Donald Trump.

– Når alt kommer til alt er Ted Cruz langt mer konservativ enn Donald Trump. Han er mer ekstrem, sier høyskolelektor Jonathan Keller ved Manhattan College til Dagsavisen.

Les også: Letta over Trumps nedtur? Pass opp for Ted Cruz!

Langt til høyre

Ted Cruz ble valgt til Senator fra Texas i 2010, da den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen blomstret. Hans lange og kompromissløse kamp mot Barack Obamas helsereform og dype evangelistiske tro har gjort Cruz til en helt blant den høyrepopulistiske, religiøse og svært konservative delen av det republikanske partiet.

Senatoren fra Texas er også langt mer ideologisk motivert enn sin motstander. Der Donald Trump ser ut til å finne ut av sin politikk etter hvert som valgkampen nærmer seg landsmøtet, har Ted Cruz jobbet kompromissløst og strategisk i Senatet i en årrekke.

Dette er noen av Cruz mer ekstreme holdninger:

Han benekter at klimaendringene finner sted, og har sagt «Klimaendringer er ikke vitenskap, det er religion.»

Abort: Han vil at ingen, heller ikke voldtektsofre, skal kunne avslutte svangerskap. Selv på republikansk side er dette et ekstremt standpunkt.

Han vil legge ned USAs skatteetat IRS, og fire andre departementer, blant dem utdanningsdepartementet.

Han vil ha en ti prosent flat skatt for alle lønnstakere.

Da USAs høyesterett likestilte homofile og heterofile ekteskap, kalte Cruz det for «De 24 mørkeste timene i vår nasjonale historie».

Han vil endre loven som automatisk gir barn født i USA amerikansk statsborgerskap.

Det er nytt primærvalg i delstaten Indiana i dag, og Ted Cruz kjemper i motbakke, etter å ha vunnet det første viktige valget i Iowa, og åtte andre delstater. Trump har vunnet i hele 27 delstatsvalg.

Før dagens valg i Indiana har Cruz 546 delegater, og ligger med det langt bak Donald Trumps 956, og enda lenger unna de 1237 delegatene som trengs for å få flertall.

At Cruz nylig utnevnte tidligere presidentkandidat Carla Fiorina som sin potensielle visepresident, har ikke hjulpet ham nevneverdig på meningsmålingene. Han ligger rundt 15 prosent bak Trump i Indiana, en relativt rural stat i Midtvesten med 6,6 millioner innbyggere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Upopulær i partiet

Med tap i Indiana, er Cruz’ eneste sjanse et såkalt kamplandsmøte, der delegatene etter hvert fristilles til fritt å velge kandidat. Men også her er Ted Cruz’ sjanser små, sier Jonathan Keller. For Cruz, som har kjempet med nebb og klør i Senatet, også mot politikere i eget parti, er en svært upopulær mann i Washington DC.

Nylig kalte tidligere leder i Representantenes Hus Cruz for «Lucifer», djevelen selv. Ted Cruz har selv gått løs på majoritetslederen Mitch McConnell og kalt ham for en løgner. I 2011 nektet han og en gruppe republikanere i Senatet å godkjenne budsjettet, noe som førte til stans i store deler av statsapparatet.

– Republikanere liker ikke Cruz. Jeg har vanskelig for å se at en som har kalt sin egen partifelle for løgner på gulvet i Senatet vil klare å vinne over særlig mange i det republikanske partiet, sier Jonathan Keller.

Også tidligere arbeidsminister under Bill Clinton, Robert Reich, advarer mot Cruz, som han mener er en farligere kandidat enn den kontroversielle Donald Trump.

Les også: USAs «Grand Old Party» – en tragisk utvikling

Reich lister opp fem årsaker til at Cruz er «farligere» Trump:

1) Cruz er mer fanatisk.

2) Han tror fullt og helt på det han gjør.

3) Han er smartere enn Donald Trump.

4) Han er mer disiplinert og strategisk.

5) Han er en einstøing som er villig til å ødelegge statlige institusjoner.

«Begge menn vil være en katastrofe for USA, men Ted Cruz vil være en større katastrofe», oppsummerer Reich i en uttalelse på sin Facebook-side.

Les også: Slik kan Trump bli snytt for seieren

Svært konservative

Til tross for motstand i eget parti, er Cruz fortsatt populær blant svært konservative velgere. På et valgmøte i Indiana i går nektet han å gi opp.

– De etablerte mediene vil at denne valgkampen skal være over. Alles øyne er vendt mot Indiana, sa Cruz.

En av de store forskjellene mellom Trump og Cruz-velgere er at Trumps velgere liker Donald Trump, mens velgerne til Ted Cruz er enige med Cruz, påpeker Jonathan Keller.

Han har liten tro på at det republikanske partiet vil klare å samles rundt noen annen kandidat enn Donald Trump når de møtes i Cleveland i juli.

Begge de demokratisk presidentkandidatene vil vinne mot både Trump og Cruz, skal en tro meningsmålingene. Mot Donald Trump leder Hillary Clinton med sju prosent, mens ledelsen mot Cruz er på bare tre prosent.

Bernie Sanders har en større ledelse mot de potensielle republikanske motstanderne. Han leder med nær 12 prosent over Cruz og nær 15 prosent over Donald Trump, ifølge RealClearPolitics gjennomsnitt.

Les bakgrunn: Republikanernes bitre lærepenge