Nyheter

Kamp mot høyhus i sentrum

Administrasjonen foreslår å bygge høyere i Stavanger. Venstre vil kjempe mot.

av: Stein Roger Fossmo

Torsdag står det et viktig slag om Stavangers framtid: Sentrumsplanen behandles i kommunalstyret for byutvikling (KBU). Kampen om byggehøyder blir sentral.


Administrasjonen har blant annet foreslått å tillate åtte etasjer på tomten som i dag huser den gamle utenriksterminalen.
– Det vil skyggelegge Gamle Stavanger og være et fremmedelement. Venstre vil verne om trehusbyen, og vil ikke tillate høyhus her, sier gruppeleder Per A. Thorbjørnsen, som ønsker å gi føringer mot høyhus allerede nå, før sentrumsplanen legges ut på høring.

Venstre sier også nei til åtte etasjer på Løkkeveien, og høyblokker i Løkkeveien 97/99, der Shell-stasjonen nå ligger.

Nei til «Wedler-tårnet»

Eiendomsutvikleren Alfred Ydstebø har, i kompaniskap med Frps gruppeleder, Christian Wedler, planer om 26 etasjes høyhus nær Byterminalen.
– Vi i Venstre er også i utgangspunktet med på å bygge to nye høyhus i St. Olav-kvartalet, slik planutkastet legger opp til, men de bør være på nivå med de eksisterende høyhusene, og tilpasset godt visuelt. Venstre ønsker ikke høyhus som er høyere enn de eksisterende, og er veldig negative til «tårnet til Wedler», sier Thorbjørnsen.

Venstre er skeptisk til å bygge høyt i nærheten av Gamle Stavanger og middelalderbyen.
– Venstre er også med på fortetting på Løkkeveien, Lagårdsveien og Madlaveien, men når denne planen er ferdig, skal det være null aksept for å rive i trehusbyen Stavanger, mener Venstre-sjefen.

Partiet godtar også fortetting i sentrum, der det legges opp til inntil 6000 boliger og inntil 24.000 arbeidsplasser.
– For oss er det mest ønskelig med 6000 boliger, slik at Stavanger sentrum kan være en vekstmotor for regionen. Det er ok å bygge høyt så lenge det bygges «grønne tak» og lavenergibygg». For Venstre er det også viktig å legge til rette for syklister, sier Kjartan Alexander Lunde, som sitter i KBU.

Nytorget som før

Venstre setter også mye inn på å beholde Nytorget noenlunde i dagens form.
– Vi vil legge to føringer: Fingre av fatet fra jugend-muren og mest mulig av trehusbebyggelsen rundt Nytorget skal bevares, sier Thorbjørnsen.

Venstre vil også stille krav til eventuelt påbygg på DSD-bygningen på Holmen. Administrasjonen foreslår å tillate at blokken kan påbygges med to-tre etasjer.
– Vi er i utgangspunktet skeptiske. Hvis det skal bygges på, må det stiles krav til at fasaden tilpasses sjøhusrekken og bebyggelsen rundt, sier Lunde.

Venstre sier også nei til planforslaget om å bygge på Stavanger sykehus, som i dag huser fylkeskommuneadministrasjonen.

Forslaget om å rive husene i Sigurds gate og erstatte dem med et større kontorbygg sier Venstre nei til. Det er heller ikke aktuelt for partiet å åpne for riving eller flytting av sveitservillaen Svithun Husflidslag holder til i på Nedre Lagårdsvei.

Venstre signaliserer også at brannstasjonen kan bli værende på Lagårdsveien.

Partiet vil også beholde det gamle fengselet på Lagårdsveien, og støtter i utgangspunktet sykkelbru over Lagård gravlund.

Vil rive Jorenholmen

Ap vil, som Venstre, i utgangspunktet rive parkeringshuset på Jorenholmen.
– Denne fantastiske sjøtomten må gjøres tilgjengelig for alle og bidra til å gjøre sentrum mer attraktivt å handle i og oppholde seg i. Vi er åpne for at anlegget erstattes med nytt anlegg på Fiskepiren, men vil først se innspillene til høringen før vi konkluderer, sier Kari Nessa Nordtun, Aps fraksjonsleder i kommunalstyret for byutvikling, til RA.

– Sentrumsplanen legger til grunn en høyde tilsvarende resten av kvartalet. Vi har ikke konkludert enda, men signalene innad i partiet heller i retning av nei til «Wedler-tårnet» med 26 etasjer, sier Nordtun.

Planene om å bygge sykkelbru over Lagård gravlund har møtt mange anerkjennende blikk i Stavanger Ap, som i Venstre.

– Bilbruken må ned og da er det viktig å se på hvordan kan få flere folk til å sykle og å gå. Sykkelvei over Lagård gravlund kan bidra til det, så det er vi positive til, såframt det ikke kommer innspill i høringen som rokker ved dette, sier Nordtun.

I Venstre er det også begeistring for forslaget.
– Utformingen av en eventuell slik bru vil være viktig, men i utgangspunktet er det et godt grep som knytter sammen Hundvåg og Storhaug med sykkelstamveien, sier Kjartan Alexander Lunde i partiet.

Partiet støtter også fjerning av parkeringsanlegget på Jorenholmen.

– Dette spørsmålet er noe av det jeg er mest spent på i forhold til de andre partiene. Det er en sak som kommer til å berøre brukerne av sentrum mye. En flytting av parkeringsanlegg til Fiskepiren kan være en god løsning, spesielt i og med at parkeringsanlegg inne i fjellet i Bergeland og under Nytorget nå ser ut til å være uaktuelt, sier Thorbjørnsen.

Mer grønt

Ap vil, også i likhet med Venstre, ha mer grønne bygg.
– Vi arbeider med et tilleggsforslag som omhandler krav om grønt tak i sentrum på bygninger over en viss størrelse. Dette har de innført i Paris i fjor, og har det i flere andre storbyer som Tokyo. I høringen ber vi om innspill på dette, sier Nordtun.

Kommunalstyret for byutvikling møtes torsdag kveld.

Mer fra Dagsavisen