Stavanger

– Dette er rent hærverk!

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) håper politiet vil sette i gang en aksjon for å hanskes med taggerne. For at det skal skje er politiet avhengig av at forholdene anmeldes.

Mandag skrev RA om problemer med tagging på Storhaug, og Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er enig i at noe må gjøres.

– Jeg tror Egil Johnnysen som sto fram i gårsdagens RA kan åpne øyene på mange, og få folk til å innse at dette er et problem, sier Moi Nilsen.

LES OGSÅ: Vil få bukt med taggingen

På en av Lyses stasjoner ved Valbergtårnet er alle veggene nedtagget med svart spray.

– Dette er turistruten opp til Valbergtårnet, og så er dette noe av det første de møter. Det går ikke an, sier politikeren.

For noen år siden hadde politiet en aksjon mot tagging som viste seg å ha god effekt. Da fotograferte de stedene som hadde blitt nedtagget, og via signaturene fant de ut hvem som sto bak. Politiet opplyser om at mengden tagging sank betraktelig etter aksjonen.

– Det var løsningen på problemet den gangen, og jeg tror det kan være løsningen igjen, sier Moi Nilsen til RA, som, i likhet med politiet oppfordrer alle som opplever tagging på sine områder til å ta bilde av det og anmelde det til politiet.

Alvorlige konsekvenser

Han tror i tillegg det kan være viktig å opplyse ungdom og deres foreldre om alvorlighetsgraden av taggingen.

– Å fjerne taggingen koster enorme summer hvert år. Ikke minst kan det få alvorlige konsekvenser både for dem som utfører hærverket, men også økonomisk sett for foreldrene – dersom de er mindreårige.

Moi Nilsen synes det er synd at hærverket ødelegger for dem som virkelig har talent.

– Mange av dem som tagger har helt tydelig et talent, og da er det synd at andre ødelegger. Vi har mye bra gatekunst i Stavanger, men dette har ingenting med gatekunst å gjøre, sier Moi Nilsen om den nedtaggede stasjonen ved Valbergtårnet.

– Dette er rent hærverk!

Ikke førsteprioritet hos Lyse

Lyse opplever mye tagging på sine stasjoner, men sier førsteprioritet er å sørge for strøm.

– Problemet er at malingen nesten ikke rekker å tørke før noen har tagget ned området på nytt, sier Ingvild Ween, kommunikasjonsrådgiver i Lyse, og legger til at de har over 4000 nettstasjoner i regionen, og at det er kostbart å holde alle disse fri for tagging.

– Dersom det er rasistisk eller støtende budskap fjerner vi det med en gang. Det er likevel sånn at det er annet vedlikehold som prioriteres, og det viktigste er at folk har strøm, sier Ween.

Hun opplyser om at Lyse tar bilder, og vil politianmelde dersom noen tagger på deres anlegg.

– Taggingen er overhodet ikke noe vi ønsker. Derfor vil vi nå politianmelde i større grad enn tidligere, sier Ween.

Avhengig av anmeldelser

Politiet innrømmer at taggesaker ikke er øverst på prioriteringslisten, men oppfordrer likevel folk til å anmelde.

– I løpet av 2015 og fram til nå har vi mottatt 27 anmeldelser som omhandler tagging i Stavanger, sier politioverbetjent Kristian Johansen.

Han sier politiet er avhengig av anmeldelser dersom de skal ta sakene videre, og oppfordrer aktører som opplever tagging på sitt område om å anmelde.

– For oss er det viktig med anmeldelser for at vi skal kunne danne oss et bilde av hvor omfattende saken er, og dens alvorlighetsgrad, sier Johansen til RA.

– Når anmeldelsene kommer inn, vil vi så ta en vurdering på om, og i så fall hvor mye, vi skal ta tak i det. Dette krever ikke all verdens med ressurser, og vi vet at det har sin misjon å ha søkelys på dette, sier han.

Mer fra Dagsavisen