Stavanger

Vil få bukt med tagging

Egil Johnnysen har sett seg lei all taggingen i byen, og håper det snart kan tas skikkelig grep. Statens vegvesen sier tagging er et vanskelig, dyrt og gjentakende problem i byen.

Bilde 1 av 5
Egil Johnnysen flyttet fra Madla til Storhaug for et halvt år siden, og er oppgitt over den dårlige oppfølgingen når det gjelder å dekke over taggingen.

– Løsningen må være at det blir malt, og at sprayboksene til taggerne tar slutt før malingen, sier Johnnysen, som ofte går ruten fra Siriskjæret til sentrum.

– Ikke godt nok

Nøyaktig hva en permanent løsning skal være, vet han ikke. Men han synes ikke argumentet om at «de kommer til å tagge her på nytt, derfor er det ingen vits i å male over» er godt nok.

– Det er jo noe som må pågå hele veien, så kanskje vi kan få bukt med det, sier Johnnysen.

I tillegg synes han at hver og en må ta ansvar for sitt område, og sørge for at det ser rent og pent ut på ens egen eiendom. Selv leier han ut en leilighet ved Nytorget, hvor han jevnlig rydder og maler over nedtaggede strømbokser.

– Dette er et stort problem. Jeg tror det er viktig at folk endrer litt holdning. Vi har blitt så vant med å se tagging, men det er ikke greit, og jeg er ikke komfortabel med det, sier Johnnysen.

Tilbakevendende problem

Statens vegvesen har ansvaret for å holde Bybrua ren og taggefri, noe som har vist seg å være litt av en utfordring.

– En bru har andre rutiner enn en vei. Vi ser at vi har vært for godtroende med én inspeksjon i året på søylene, sier prosjektleder for drift og vedlikehold, Truls Kolnes.

I høst skal Statens vegvesen ut med ny driftskontrakt, og Kolnes sier de da vil beskrive hyppigere intervaller på inspeksjon og overmaling.

– Vi har allerede malt søylene flere ganger i år, men det er et stadig tilbakevendende problem. Ikke minst krever det mye arbeid, ressurser og penger, sier Kolnes.

Han sier de i tillegg tester ut alternative løsninger for å få bukt med problemet.

– Det er mange utfordringer her, og det må en ekstra innsats til uansett, sier Kolnes.

Gode rutiner

Både Stavanger eiendom og Stavanger park og vei sier tagging er et velkjent problem.

– Rutinen er at dersom vi oppdager ulovlig tagging på vårt område, skal det fjernes så fort som mulig, sier Trygve Petter Nilsen, seksjonsleder i Stavanger park og vei.

Han sier på grunn av ressurser er de nødt å prioritere det mest sentrumsnære først, men at de sender beskjeden videre dersom de oppdager tagging på Lyses trafostasjoner eller offentlige bygg.

I Stavanger eiendom har de samme prosedyre. Når noe blir meldt inn forsøker de å ta seg av det så fort som mulig, eller gir beskjed videre til de ansvarlige.

– Naboer og forbipasserende er flinke til å varsle gjennom VOF, og når vi tar det videre skjer det innen rimelig kort tid, sier eiendomssjef Stig Wathne.

Mer fra Dagsavisen