Sport

Zlatan kom, scoret, takket og bukket

(Malmö FF - Paris Saint-Germain 0-5). Fem minutter før slutt gikk Zlatan av banen og hele Malmö reiste seg. Det var øyeblikket i en kamp der begivenheten vokste helt uavhengig av kampen.

Hadde Zlatan hatt muligheten hadde han også vært på torget i Malmö der over 8000 mennesker hadde samlet seg for å se kampen på storskjerm i det iskalde regnværet. På mange av byens kinoer byttet de også ut kveldens James Bond-forestilling med Zlatans show. Zlatan Ibrahimovic er byens største personlighet og onsdagen ble en eneste lang hyllest. Han følte at han også måtte gi noe tilbake til byen som formet oppveksten hans.

– Dette var et stort øyeblikk for meg, min familie og alle som har fulgt meg. Det går ikke an å beskrive. Jeg får lov å komme hit med PSG mens jeg er på topp, sa en følelsesladet Zlatan til Viasat etter kampslutt.

Til publikum på torget hadde han dette å si:

– Hadde jeg hatt muligheten til å komme ned til dere, ville jeg gjort det. Men jeg får i stedet si dette gjennom TV. Jeg håper dere har hatt det fantastisk. Dette var et minne for livet, sa Zlatan. - Som jeg har sagt før: Dette er prikken over i-en i en lang karriere. Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre mer, sa en ydmyk Zlatan som for en drøy uke siden nærmest på egenhånd skjøt Sverige til EM i Frankrike neste år.

Derfor jublet og sang de lojale Malmö-supporterne i samfulle 90 minutter uavhengig om baklengsmålene rant inn bak en fortvilet keeper Johan Wiland. De fikk se Jo Inge Berget gjøre en god gammel Lyn-finte og komme alene med keeper uten å score, de fikk se Zlatans lagkamerat fra barneårene, Markus Rosenberg, sette et straffespark i stanga. De fikk se en Åge Hareide bli mer og mer tynget i takt med et hjemmeresulat som innebar ren ydmykelse. Malmö kunne fått et bedre resultat med marginene med. Men denne kvelden virket det ikke som det spilte noen rolle.

- I bunn og grunn handler det om kvalitet. Og I Paris har vi høy kvalitet i laget, sa Zatan, som sammen med lagkameratene denne kvelden spilte med "Je suis Paris" til minne om terrorofrene, på brystkassa. Han kunne også spilt med "Jag är Zlatan", men det var tittelen på biografien hans.

For Malmös publikum og fotballsupportere ble det en historisk kveld. For 8 år gamle Bianca Foussianis ble den helt spesiell. Hun fikk oppdraget med "å følge" Zlatan inn under innmarsjen. - Han spurte om jeg var nervøs. Så sa han til meg at det var han også, forteller jentungen til Expressen.

For mest sannsynlig ble kvelden aller størst for spilleren som ville slutte med fotball som 15-åring og i stedet jobbe på havna i Malmö der mange av kompisene hans havnet. Valget ble å fortsette med fotball. Denne onsdagskvelden fikk vi se hva det har gitt ham.

KAMPFAKTA

Mesterligaen fotball menn onsdag, gruppe A:

Malmö FF – Paris Saint-Germain 0-5 (0-2)

Mål: 0-1 Adrien Rabiot (3), 0-2 Angel di Maria (14), 0-3 Zlatan Ibrahimovic (49), 0-4 Di Maria (68), 0-5 Lucas Moura (82).

Swedbank Arena i Malmö: 20.000 tilskuere.

Jo Inge Berget spilte hele kampen for Malmö, Magnus Wolff Eikrem spilte 31 minutter som innbytter, Andreas Vindheim var ubenyttet reserve.

Sjakhtar Donetsk  – Real Madrid  3-4 (0-1)

Mål: 0-1 Cristiano Ronaldo (18), 0-2 Luka Modric (50), 0-3 Dani Carvajal (52), 0-4 Ronaldo (70), 1-4 Alex Teixeira (str. 77), 2-4 Dentinho (83), 3-4 Teixeira (88).

33.990 tilskuere.

Mer fra Dagsavisen