Sport

Nordmenn elsker engelsk fotball – men Wæhler begikk «dødssynden»

Kjetil Wæhler byttet fra Liverpool til Manchester United.

Bilde 1 av 2

VIF-stopper Kjetil Wæhler sier han har begått det mange ser på som den åttende dødssynden. Han har skiftet favorittklubb.

– Vanligvis snakker jeg ikke så høyt om dette, iallfall ikke i VIF-leiren. Men, ja, jeg holdt med Liverpool i oppveksten, mens jeg i dag er Manchester United-fan, sier Wæhler til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Disse klubbene holder Rekdal og de andre med

Souness ødela

– Man kan skifte sokker, jobb og kjæreste, de tingene, men ikke fotballklubb. Hva skjedde?

– Da Graeme Souness overtok som manager i 1991, og holdt på å kjøre hele Liverpool FC i grøfta, var det brått slutt på mitt lidenskapelige forhold til klubben. Imens tok min egen karriere av, og interessen for engelsk fotball ble mer så som så.

– Og du ble United-supporter?

– Ja, jeg likte dem bedre og bedre. De har hatt mange gode spillere i mange år nå, og er artige å se på. Men jeg går ikke inn i en tung depresjon om de ikke vinner. Jeg har et avslappet forhold til dette i dag, sier Kjetil Wæhler.

SE FOTBALLSNAKKIS: VIF møter Real Madrid

LES OGSÅ: Arsenal vinner serien

Fulle puber

Fra Supporterunionen for britisk fotball (SBF), har vi fått de siste tallene.

De viser at 98 003 nordmenn er medlem i en norsk supporterklubb av et engelske lag. Topp-5-lista over PL-klubbene ser slik ut:

1) Manchester United 41 562

2) Liverpool 40 231

3) Arsenal 7 094

4) Tottenham 4 351

5) Chelsea 2 750.

Ifølge SBF reiser 80 000 nordmenn hvert år over til England for å se kamper.

Engelsk fotball er en del av norsk kultur, rett og slett.

SE FOTBALLSNKKIS: VIF møter Tromsø

Groundhoppere

Det blir stadig mer populært å besøke flest mulig baner i Storbritannia, populært kalt Groundhopping.

Enkeltpersoner og små grupper reiser over for å erobre nye arenaer. Såpass vilt at vi bringer lista over de tre som er registrert på flest baner på det man også kaller balløya:

1) Ray Tørnkvist 171 baner.

2) Geir Ove Neset 163.

3) Odd Hanstvedt 158.

Tippekampen

Det var da Tippekampen startet i Norge 29. november i 1969 at interessen virkelig tok av. NRK, i samarbeid med svenske SVT og danske DR, sendte direktekamper hver lørdag. Det skal ha vært legendariske Lars-Gunnar Björklund i SVT som kom på ideen om tippekamper direkte til de skandinaviske landene.

Den første tippekampen ble spilt 29. november i 1969. Oppgjøret mellom Wolverhampton og Sunderland endte 1-0, etter scoring av Hugh Curran.

Fra Midland

Tippekampen startet klokka 16 hver lørdag. Nordmenn valgte sine favorittklubber, og vi lærte altså at man kan skifte sokker, jobber og kjærester, men ALDRI fotballklubb.

Rettighetene var kjøpt fra det engelske TV-selskapet ITV, og omfattet i første omgang kamper fra Midlands. Klubber som Nottingham, Wolverhampton, Coventry, Stoke, Birmingham og Derby ofte ble vist. Etter noen få år fikk man også lov til å vise kamper fra London, og etter hvert fra hele England.

Mer fra Dagsavisen