Neste sjanse i november

(Italia - Norge 2-1). Norge ledet sin EM-pulje 17 minutter før slutt. Så raknet det. Norge falt to plasser, men får en siste EM-mulighet i november.

Av Sjur Natvig, NTB

ROMA: Norge var et drøyt kvarter fra fotball-EM, men Andrea Florenzis utligning og Graziano Pellès seiersmål ga Italia 2-1-seier i Roma og sendte de norske ut i treeromspill.

I over en omgang fikk vi drømme om en norsk fotballkveld for evigheten i den evige stad. Alexander Tettey scoret på Norges første sjanse, og Ørjan H. Nyland radet opp kjemperedninger som drev spillemessig overlegne italienere til fortvilelse.

– Italia var ganske mye bedre enn oss gjennom 90 minutter, og selvsagt fortjente de å vinne. Jeg er fornøyd med arbeidsinnsatsen til mine spillere, men vi ga bort ballen for mye, og de fikk for mange innlegg i feltet vårt, sa Per-Mathias Høgmo.

Et øyeblikks ubesluttsomhet foran eget mål i det 73. minutt ga Italia utligningen som selvsagt var fortjent, men som ble veldig bitter for de norske. Nyland følte at Haitam Aleesami hadde kontroll på et innlegg mot lengste stolpe, men Sverige-proffen brystet den for løst mot egen keeper, og Florenzi kom mellom.

• Da Pellè omsider lyktes i det 82. minutt og ga Italia seieren, var det en naturlig konsekvens av 1-1. Fram til utligningen levde håpet om Norges største skalp på bortebane noensinne, og slutt på noen utrolige statistikker for Italia:
  • Lagets første tap på 50 kvalifiseringskamper (det forrige var mot Frankrike på Stade de France høsten 2006)
  • Italias første hjemmetap i kvalifisering på 39 kamper (det forrige var mot Danmark i 1999).
  • Første gang siden 1997 at Italia har måttet se et annet lag foran seg på en endelig kvalifiseringstabell (åtte gruppeseirer på rad siden da).

Alle statistikkene lever videre. Norge fikk som ventet ingen hjelp fra Malta og må ut i omspill mot Sverige, Ukraina, Bosnia-Hercegovina eller Ungarn.

Tettey-blink

Italia pådro seg en del unødvendige frispark, som da Matteo Darmian midt i første omgang sparket Jo Inge Berget på leggen etter at nordmannen spilte fra seg ballen. Alexander Søderlund kriget i feltet på Stefan Johansens frisparkserve fra sidelinjen, og Giorgio Chiellini måtte klarere blindt. I returrommet var Alexander Tettey, som med venstre tok ballen på halvspretten og klinte den i hjørnet.

De norske spillerne kunne nesten ikke tro at de hadde tatt ledelsen på sin første sjanse, men etter å ha jublet ferdig samlet de seg til å forsvare ledelsen. Det skulle bli alt annet enn lett, mot et italiensk lag som ikke var lystent på å få sin fantastiske statistikk ødelagt i egen hovedstad.

Norge holdt nullen til pause, med nød og neppe. Nyland fredet målet med flere kjemperedninger, men på et par av Italias mange store sjanser ville han vært sjanseløs om ballen gikk innenfor stengene i stedet for noen centimeter utenfor.

Redninger

Pellè hadde tre enorme sjanser, den første før det var spilt et minutt. Både da og i det 35. minutt nikket han rett utenfor, mens Nyland sto for flotte redninger på et skudd fra Roberto Soriano (36.), en nikk fra Pellè (45.) og et skudd fra Florenzi (overtid før pause).

Annen omgang startet med vedvarende italiensk press, men sjanse ble det først etter et kvarter. Da lurte Pellè og Eder offsidelinjen på et langt framspill fra Leonardo Bonucci, og Nyland måtte redde alene med Eder.

Italienerne hadde begynt å bli frustrerte, og Norge hadde kastet inn Joshua King for å kontre i rommene de etterlot seg, da vertene fikk sin utligning. Etter 521 minutter sprakk nullen Nyland hadde holdt siden mars, og Norge maktet ikke å slå tilbake etter å ha spilt med ryggen mot veggen en drøy time.

EM-kvalifisering fotball menn tirsdag, gruppe H:

Italia - Norge 2-1 (0-1).

Stadio Olimpica, Roma: Ca. 35.000 tilskuere

Mål: 0-1 Alexander Tettey (23), 1-1 Andrea Florenzi (73), 2-1 Graziano Pellè (82).

Dommer: Felix Brych, Tyskland. Ingen kort.

Norge (4-2-3-1): Ørjan H. Nyland – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami – Stefan Johansen, Alexander Tettey – Per Ciljan Skjelbred (Jone Samuelsen fra 51.), Markus Henriksen, Jo Inge Berget (Valon Berisha fra 78.) – Alexander Søderlund (Joshua King fra 60.).

Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein, André Hansen – Jonas Svensson, Stefan Strandberg, Håvard Nordtveit, Martin Ødegaard, Samuelsen, Martin Linnes, Veton Berisha, Ole Kristian Selnæs.

Italia (3-5-2): Gianluigi Buffon – Andrea Barzagli (Antonio Candreva fra 72.), Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini – Matteo Darmian, Alessandro Florenzi, Riccardo Montolivo (Andrea Bertolacci fra 68.), Roberto Soriano, Mattia De Sciglio – Graziano Pellè, Eder (Sebastian Giovinco fra 62.).

Ubenyttede reserver: Salvatore Sirigu, Daniele Padelli – Davide Astori, Simone Zaza, Giacomo Bonaventura, Stephan El Shaarawy, Andrea Ranocchia, Davide Santon, Fabio Quagliarella.

Bulgaria – Aserbajdsjan 2-0 (1-0)

Mål: 1-0 Mihail Aleksandrov (20), 2-0 Dimitar Rangelov (56). Spilt i Sofia.

Malta – Kroatia 0-1 (0-1)

Mål: 0-1 Ivan Perisic (25). Spilt i Ta'Qali.