Sport

Italiensk mareritt

Italiensk spisskompetanse er å ødelegge for motstanderen. Det vet Norge alt om. Men ikke dagens spillere.

Bilde 1 av 3

Stadio Olimpico i Roma i går kveld: Et norsk lag som var guttunger sist Norge var i et mesterskap, fikk smake litt på atmosfæren. Dette er arenaen der Italia aldri taper. Da sier historikerne at en slik linje før eller siden blir brutt. Kan det skje i kveld?

– Større utfordring finnes ikke i fotball, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo, og statistisk har han rett. For på denne arenaen har Italia aldri tapt en EM- eller VM-kvalifiseringskamp.

Og for Norge holder det antakelig ikke med uavgjort. Hvis ikke Malta gir oss uventet hjelp.

VM-marerittet

Norge har slått Italia i enkeltkamper, til og med i EM-kvalifisering tidligere. Men de kom ikke på avgjørende tidspunkter. I EM-sluttspill har Norge og Italia aldri møttes. Men den korte norske VM-historien har en fellesnevner: Tap for Italia. Hver gang.

• 1938 i Marseille: Italia – Norge 2–1. «Men det har aldri vært noen offside», skrek Per Chr. Andersen da Norge fikk annullert sitt mål og Italia avanserte og vant hele VM.

• 1994 i New Jersey: Italia – Norge 1–0. Dino Baggio headet inn det ene målet som var nok. Og i «dødens gruppe» ble Norge sist med like mange poeng som vinneren. – Italia slo flere langpasninger enn oss, oppsummerte «Drillo».

• 1998 i Marseille: Italia – Norge 1–0. Fire dager etter at Norge slo Brasil, stoppet hysteriet da Christian Vieri vant løpsduellen med Dan Eggen og trillet inn kampens eneste mål. Hjemreise for Norge.

Kun nostalgi

Ingen av dagens spillere har opplevd dette. For dem er Italia – Norge nostalgi som ikke gjelder lenger.

– Det er litt herlig å reise til en kamp vi må vinne, og ingen tror vi skal klare det. Men klart vi kan, sa Alexander Søderlund til Dagsavisen eter sitt aller første landslagsmål for Norge. Den harde jobbingen hans i front ble symbolet på hvordan Norge skulle framstå.

– Italia er gode, men ikke uovervinnelige. Og vi er ganske gode vi også, sier høyreback Omar Elabdellaoui som var en av våre beste mot Malta.

– At vi vinner pulja med seier, viser at vi har gjort mye rett, sier han.

Nytt lag

På Ullevaal stadion i fjor høst, i kampen som innledet EM-kvalifiseringen, vant Italia 2–0 vel fortjent. Vi noterte 8–1 i målsjanser i italiensk favør.

For Norge har det vært en selvfølge å tape for Italia i avgjørende kamper. Helt til i kveld?

Mer fra Dagsavisen