Sport

Nå viser de muskler igjen

Chelsea, Manchester City, Manchester United og Tottenham har overbevist i mesterligaen så langt denne sesongen. De engelske klubbene kan være på vei inn i den europeiske eliten igjen, mener Petter Veland og Rune Bratseth.

Chelsea, Tottenham, Manchester City og byrival United har alle full pott i gruppespillet etter to kamper. Liverpool har to poeng. En sterk seriestart for mannskapene til Antonio Conte, Pep Guardiola og José Mourinho bidrar også til snakket om at Premier League-klubbene kan være på vei tilbake til toppen i Europa for første gang siden 2012, da Chelsea vant.

Chelsea-ros

– De engelske klubbene har hatt en noe enkel start i mesterligaen, men spesielt Chelsea viste styrke med 2–1-seieren borte mot Atlético Madrid, sier tidligere landslagskaptein Rune Bratseth, nå fotballekspert hos Viasat, til Dagsavisen.

Han holder fortsatt regjerende mester Real Madrid som favoritt, kanskje med Paris Saint-Germain som største utfordrer.

– Kan de engelske klubbene være tilbake i toppsjiktet denne sesongen? Kan de utfordre Real?

– Det kan se slik ut. Og det er i så fall på høy tid. Premier League-klubbene har brukt milliarder på spillerkjøp i flere år, men resultatene har uteblitt. Nå tror jeg kanskje de kan gjøre det bedre igjen, sier Bratseth, som mener Chelsea, City og United har framstått sterkest av de engelske lagene så langt.

Også Bratseth-kollega Petter Veland, fotballekspert med fokus på La Liga, peker på Premier League-klubbenes pengebruk som sentral.

– Premier League-klubbene bør jo være «tilbake» denne sesongen, men det burde de ha vært for lenge siden, spesielt med tanke på de økonomiske musklene og tradisjonen som ligger der, sier Veland til Dagsavisen.

– Hvorfor har ikke Premier League-lagene prestert på toppnivå i Europa på flere år?

– Det er egentlig et mysterium. Det har jo vært bekmørkt etter Chelsea-triumfen i 2012. Slik burde det ikke være, sier Veland, før han igjen peker på klubbenes økonomiske krefter.

Toppkamp

– Jeg blir ikke overrasket om de engelske klubbene slår tilbake i 2017/2018, men det er det som skjer etter nyttår – i utslagsrundene – som betyr noe i mesterligaen, poengterer Viasat-eksperten.

Han holder en liten knapp på City og Chelsea som de to sterkeste kortene fra balløya.

– Derfor gleder jeg meg veldig til morgendagens kamp, når de to møtes i serien. Det blir spennende. Jeg tror på en jevn match der, sier Veland, og legger til at Chelsea-trener Conte og City-trener Guardiola er hans to personlige favoritter blant trenerne i engelsk fotball.

Veland innrømmer at han liker når de spanske klubbene gjør det bra i mesterligaen. Samtidig peker han på viktigheten av at også Premier League-lagene lykkes:

– De engelske klubbene genererer mye oppmerksomhet. De er tunge aktører i europeisk toppfotball. Mesterligaen kan svekkes som produkt hvis engelske lag skulle begynne å nedprioritere turneringen.

Mer fra Dagsavisen