Sport

Høgmos eget "mini-EM". Disse skal spille

Norge møter EM-nasjonene Portugal Island og Belgia i sluten av måneden Men det er et puslespill å få spillere tilgjengelige.

Av Steinar Bjerkmann

Per-Mathias Høgmo klarer knapt å stable sammen et forsvar til møtet med EM-klare Portugal.

Spesielt på backplass har landslagssjefen et problem. For ingen av spillerne i de nordiske seriene er tilgjengelig til bortemøtet i Porto.

– Det er en god observasjon. Vi kommer til å bruke de neste dagene på å se etter hvem som kan være aktuelle der, medgir Høgmo.

Landslagsledelsen jobber på spreng med å finne løsninger, spesielt på venstrebacken. Høgmo tar kun med seg 18 mann til Portugal. Ulrik Yttergård Jenssen er hentet opp fra U21-landslaget, men er fortrinnsvis stopper.

– Du har nødløsninger på gang?

– Ja, men jeg vil ikke kalle det nødløsninger. Vi har noen løsninger, men vi trenger å se litt nærmere på det, siden de som er tilgjengelig i de to siste kampene ikke er aktuelle mot Portugal, sier Høgmo til NTB.

Han avviser at han frykter at hans unge mannskap står i fare for å gå på en skikkelig smell mot Cristiano Ronaldo & co.

Avviser motivasjonsproblemer

Ankelskaden til Omar Elabdellaoui er også dårlig nytt. Olympiakos-backen er en av Høgmos mest betrodde spillere. I tillegg er ankeret Alexander Tettey fortsatt ute etter ankeloperasjonen. Landslagssjefen håper duoen rekker åpningen på VM-kvalifiseringen 4. september.

– Det ser bra ut med prognosene. Om de ikke pådrar seg noe nytt, vil de begge være klar til Tyskland. Tettey er et par-tre uker unna full trening, Omar et par måneder, sier Høgmo.

Og om problemene ikke var store nok fra før har Håvard Nordtveit bedt om fritak fra landslaget i de tre privatkampene mot Portugal, Island og Belgia.

– Vi må til en hver tid ta hensyn til spillerens ståsted. Han har hatt et veldig kjør på seg i Gladbach i lang tid. Han gikk ut kontraktstiden sin, og totalbelastningen har gjort at vi sammen mener det er en god løsning at han hviles, sier Høgmo.

– Et signal om at han ikke er motivert for landslagsspill?

– Overhodet ikke. Det er bare å spørre Håvard selv. Han har vært en av dem som har stått fremst i køen til en hver tid for å spille på landslaget, hevder landslagssjefen.

Usikkerhet rundt Ødegaard

Framover er det også forfall. Alexander Søderlund trøbler i Frankrike med skade og er utelatt. I tillegg er Martin Ødegaards tilgjengelighet helt i det blå. Castilla skal nemlig ut i spansk opprykksomspill.

– Det vil vise seg. Dersom de vinner den første kvaliken, vil han være klar til de to siste kampene. Om ikke, spøker det for samlingen, sier Høgmo til NTB.

Og uten Ødegaard kan også billettsalget til møtet med Island 1. juni bli kraftig redusert. Høgmo finner trøst i at Real Madrid-spilleren endelig scoret mål igjen i pinsen.

Slik forklarer Høgmo hvorfor landslagsledelsen har tatt ut en spiller som kanskje ikke er tilgjengelig i det hele tatt:

– Det betyr at Martin er en spiller vi følger utviklingen til hele veien og som vi ser er i positiv utvikling. Han scoret til og med et mål sist og det er viktig for han å vise enda mer offensive kvaliteter i motstanderens boks.

Høgmo tar ut tre spillere til etter helgens serierunde i Norge, Sverige og Danmark.

– Jeg skal ta ut en midtstopper og så blir det fortrinnsvis en venstreback, som kan bekle den plassen mot Portugal, sier Høgmo. (©NTB)

Her er troppen:

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har tatt ut følgende tropp til privatlandskampene mot Portugal (29. mai), Island (1. juni) og Belgia (5. juni).

Rune Jarstein (Hertha Berlin), Ørjan Håskjold Nyland (Ingolstadt), André Hansen (Rosenborg), Haitam Aleesami (Göteborg), Jo Inge Berget (Malmö), Valon Berisha (Salzburg), Veton Berisha (Greuther Fürth), Adama Diomande (Hull), Vegard Forren (Molde), Iver Fossum (Hannover), Markus Henriksen (AZ), Even Hovland (Nürnberg), Ruben Yttergård Jenssen (Kaiserslautern), Ulrik Yttergård Jenssen (Lyon), Stefan Johansen (Celtic), Joshua King (Bournemouth), Martin Linnes (Galatasaray), Fredrik Midtsjø (Rosenborg), Marcus Pedersen (Strømsgodset), Ole Kristian Selnæs (St. Etienne), Per Ciljan Skjelbred (Hertha Berlin), Stefan Strandberg (Krasnodar), Jonas Svensson (Rosenborg), Alexander Sørloth (Groningen), Martin Ødegaard (Real Madrid).

Spillerne med klubber i Norge, Danmark og Sverige spiller ikke mot Portugal.

Mer fra Dagsavisen