Sport

Her er fremtidens målscorere

Norge trenger et spissprosjekt. – Vi har det allerede, sier Eivind Arnevåg i KFUM-kameratene.

Bilde 1 av 2

I tre år har Arnevåg ledet prosjektet i NFF-regi. Det handler om å utvikle unge spisstalenter. I troppen mot Ungarn var to av dem med, Mohammed Elyuounoussi og Veton Berisha, begge født i 1994. Førstnevnte var nær scoring i Budapest.

– Jeg har ledet spissprosjektet i to år, jeg regner med at det blir videreført og at det får mer ressurser for å følge opp flere, ser Eivind Arnevåg til Dagsavisen.

KOMMENTAR: Uten spisser stopper Norge

Opprykk

Han scoret 25 mål i Vålerenga på slutten av 80-tallet, har også spilt for Lillestrøm og har 33 år som leder i KFUM bak seg. Det endte som kjent med opprykk til 1. divisjon (OBOS-ligaen) i år.

Det er toppfotballsjef Nils Johan Semb som tar ut kandidatene i samarbeid med trenerne på de aldersbestemte landslagene.

– Min jobb er å forvalte det videre. Jeg har fått hjelp av Tore Andre Flo, Sigurd Rushfeldt, Jan Åge Fjørtoft og Arild Sundgot på de samlingene vi har hatt, sier Arnevåg.

– De har mye å lære bort til de unge spissene og det er noe av hovedtanken: Kompetansoverføring, inspirasjon og læring, sier Arnevåg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dagsavisen skrev om spissprosjektet første gang for to år siden: Organisert spissjakt

Trenger toppscorere

Etter fiaskoen i EM-playoff mot Ungarn er det fullt fokus på Norges manglende evne til å score mål.

– Men vil dette hjelpe landslaget?

– Det håper vi. Det har alltid vært rart at keepertrenere har vært en selvfølge, men ikke spisstrenere. Jeg har intervjuet mange spisser som har lyktes og Daniel Nannskog var blant dem som sa det var uhyre verdifullt å ha en egen spisstrener å diskutere med.

Nå skal 97/98/99-årgangen under lupen. De som har vært med til nå utenom de to nevnte er Bård Finne (Köln), Zymer Bytyqi (Viking) og Runar Espejord (Tromsø). De to sistnevnte markerte seg og scoret i serieavslutningen. Håkon Lorentzen (Brann) og Sander Svendsen (Molde) blir med med videre.

LES OGSÅ: Høgmo bommet, men gleder seg til å fortsette

Dette er de nye navnene i spissprosjektet fra 98/99-generasjonen:

Magnus R. Grødem, 98 Bryne, Birk Ris 98 Køln, Martin Samuelsen 98 West Ham, Henrik Bjørdal 98 Aalesund, Julian Kristoffersen 98 FC København, Agouda Abdul-Basit 99 Strømsgodset, Andreas Helmersen 98, Rosenbirg.

Mer fra Dagsavisen