Sport

Gjert Ingebrigtsen tiltalt for mishandling av ett familiemedlem

Gjert Ingebrigtsen erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen om mishandling mot ett familiemedlem. Bistandsadvokat sier det dreier som flere tilfeller.

Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 282, som gjelder mishandling i nære relasjoner, mot én av de fornærmede i saken.

– Den tidligere omtalte siktelsen for kroppskrenkelse er nå en del av tiltalen som gjelder mishandling i nære relasjoner, sier politiinspektør Terese Braut Våge.

De resterende sakene politiet har etterforsket, er henlagt. Sakene mot fem av de fornærmede er henlagt på bevisets stilling, og én av sakene er henlagt på foreldelse. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som representerer fire av barna, sier til NRK at minst én av henleggelsene vil bli påklaget.

– Flere hendelser

Larsen sier til Aftenposten at tiltalen gjelder flere hendelser fra 2018 og framover. VG viser til tiltalen og skriver at det dreier seg om forhold fra 2018 til januar 2022.

Politiinspektør Våge opplyser til NTB at alle etterforskningsskrittene var gjennomført før påske, men at det kom inn anmodninger om ytterligere etterforskning fra en av bistandsadvokatene og forsvarer.

– I siste del av etterforskningen har vi gjennomført flere avhør av personer vi ikke tidligere har avhørt, for å belyse sakene på en best mulig måte, sier politiinspektøren, som viser til at tiltalen ikke er forkynt og at hun derfor ikke kan kommentere detaljer i tiltalegrunnlaget.

Uenig

Ingebrigtsens advokat John Christian Elden skriver i en melding til NTB at Ingebrigtsen er «uenig i fremstillingen av hendelsene som tiltalen er basert på», og skriver videre:

«Vi merker oss at saken nå har en helt annen karakter enn det den innledningsvis hadde, og at saken er henlagt for samtlige av de øvrige fornærmede. Hva gjelder de henlagte sakene, er vi enige i at det ikke er bevismessig dekning for at Ingebrigtsen har gjort noe straffbart».

«Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere saken i offentligheten. Saken er naturligvis en belastning for alle berørte, og det bes derfor om at familien nå får ro. Vi vil komme tilbake til saken i retten, der den hører hjemme», skriver Elden.

Tiltalen kommer etter at politiet i fjor høst startet etterforskning etter at tre av Gjert Ingebrigtsens sønner – Henrik, Filip og Jakob – i en VG-kronikk anklaget faren for vold og trusler da de var barn.

Avviser

Seks dager senere opplyste politiet at det var opprettet straffesak, etter å ha gjort «innledende undersøkelser».

Gjert Ingebrigtsen har hele tiden avvist å ha øvd vold mot sine barn.

Politiet opplyste i november 2023 at alle barna til Gjert Ingebrigtsen hadde fått status som fornærmet i saken.

Ingebrigtsens advokat John Christian Elden opplyste at siktelsen baserte seg på én episode som skjedde for «flere år siden». Elden viste da til ett tilfelle hvor Ingebrigtsen skal ha slått et håndkle etter én fornærmet.

Våge sier til NTB at saken vil bli berammet før sommeren, og at det deretter er opp til rettsvesenet å gjøre sin vurdering.

Får ikke akkreditering

I kjølvannet av tiltalen var Olympiatoppen raskt ute og konkluderte at det ikke er aktuelt å gi Ingebrigtsen akkreditering til OL i Paris i sommer. Ingebrigtsen er i dag trener for mellomdistanseløperen Narve Gilje Nordås, og han fikk heller ikke akkreditering til VM i Budapest i fjor.

– En person som er tiltalt for mishandling i nære relasjoner, vil ikke være aktuell for å bli akkreditert i den norske troppen til OL. Vårt fokus vil uansett være å bidra til optimale forberedelser for utøverne som skal konkurrere i OL og Paralympics, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB og fortsetter:

– Dette er en trist sak for alle involverte. Den må nå få gå sin gang i rettsapparatet.

Løperbrødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen uttaler via sin presserådgiver, Espen Skoland, at de ikke ønsker å kommentere saken. De ønsker å fokusere fullt og helt på det sportslige, opplyser Skoland til VG.

Les også: Bunnløs sorg etter datterens død: – Det var ikke mulig å leve videre (+)

Les også: – Tyver bruker sosial manipulasjon

---

Fakta om Gjert Ingebrigtsen

Dette er friidrettstreneren Gjert Ingebrigtsen:

  • Alder: 58 år (født 12. januar 1966) i Båtsfjord i Finnmark
  • Bor i Sandnes, Rogaland
  • Far til løpestjernene Henrik (33), Filip (31) og Jakob Ingebrigtsen (23). Trente sønnene gjennom oppveksten og fram til de brøt med hverandre tidlig i 2022.
  • Meritter som trener: Norske Idrettsleder-Veteraners (NIV) ærespris i 2018 og årets trener på idrettsgallaen 2019.
  • Trente sønnene til medaljer i flere internasjonale mesterskap (EM, VM og OL). Er i dag trener for Narve Gilje Nordås, som tok bronse på 1500 meter i fjorårets friidretts-VM i Budapest.
  • Ble høsten 2023 satt under etterforskning for vold mot familiemedlemmer etter at løpersønnene i en kronikk i VG anklaget ham for vold. Siktelse for mishandling ble tatt ut i februar 2024.
  • Aktuell: Politiet opplyste mandag at det blir tatt ut tiltale for ett tilfelle av mishandling i nære relasjoner mot Gjert Ingebrigtsen.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen