Sport

Skeids triste skjebne

KOMMENTAR: KFUM og Skeid har opplevd kontrastenes sesong. Det er det noen grunner til.

For ett år siden rykket Skeid og KFUM opp i OBOS-ligaen. Skeid slo KFUM med ni poeng i sin avdeling. Nå er KFUM med i opprykkskampen til Eliteserien, mens Skeid må tilbake til 2. divisjon. Hva skjedde?

Dramaet på Intility Arena lørdag kveld oppsummerte hele sesongen for Skeid:

Alle marginene som kunne gå imot, gikk imot. Først et helt feilt idømt straffespark i mot, så et nytt straffespark i fleisen tre minutter på overtid. Dommeren fratok Skeid muligheten til å overleve, i hvert fall en uke til.

Men slik er fotballen og det sies at flaks, uflaks og marginer i mot jevner seg ut over tid. Skeid-trener Tom Nordlie kan skrive en bok om at den regelen ikke gjelder. Vi bare minner om følgende:

Som VIF-trener i 2000: Uavgjort i siste kvalifiseringskamp mot Sogndal (2–2) sendte VIF ned.

Som Sandefjord-trener i 2003: Tapet i avgjørende kvalifiseringskamp mot VIF i Vallhall, der minst to scoringer var i beste fall tvilsomme.

Som Start-trener i 2005: Poengtap i siste seriekamp etter tre stolpeskudd sendte seriegullet til VIF, som ikke vant noen av sine seks siste kamper.

Lørdag hadde Skeid sesongens 22. skudd i stenger eller tverrligger og Tom Nordlie kunne fortelle Dagsavisen om sin verste sesong noensinne i å ha marginer i mot. Ti uavgjorte kamper og elleve ettmålstap sier sitt, i tillegg til en egen evne gjennom hele sesongen til å tape poeng i sluttminuttene.

I tillegg til alt dette har Skeid i praksis spilt på bortebane siden i mai da de måtte forlate Nordre Åsen. Det var ikke planen. På Intility ble det ikke en eneste seier. For en uke siden var de to minutter unna, nå var de et halvt minutt unna. Den lånte arenaen har vært enklere å arrangere kamper på fpr Skeid, men totalen er blitt et sportslig og økonomisk mareritt.

KFUM overtok toppscoreren til Skeid midt i sesongen og Jørgen Isnes har bygd en lagmaskin som evnet å vippe jevne kamper i sin favør. Men også KFUM har merket marginer i høst da de gikk seks kamper uten seier. Men vårsesongens evne til å vippe kamper i egen favør, gjør at de fortsatt er med i opprykkskampen. Mot alle odds. KFUM er OBOS-ligaens største positive overraskelse. Eneste bekymring nå er at de må klare seg uten kapteinen og klippen Stian Sortevik  i den siste seriekampen mot Sogndal.

For Skeid som klubb er det ingen krise å rykke ned. Det var heller ikke noe desperat behov for å hjelpe fra klubbens egne medlemmer. 274 tilskuere i skjebnekampen viser at de fleste er likegyldige. Hverdagen for klubbens over 1100 fotballspillere blir den samme, men med langt bedre fasiliteter på Nordre Åsen neste år. Kommer de opp igjen?

Nå må de se at Grorud overtar plassen i OBOS-ligaen, men det har de ingen grunn til å beklage. Skeid har hele sentrallinja på kontrakt et år til, så gjenstår det å se om Tom Nordlie og Morten Berre vil bli med ned ett nivå etter en nærmest uvirkelig sesong i uflaks og tilfeldigheter i mot. Men det handler også selvsagt om ferdigheter. For alle er til slutt enige om det sentrale: Tabellen lyver aldri.

Mer fra Dagsavisen