Stavanger

Tre av fire ønsker regionalt samarbeid:Delt i synet på tiggeforbud

Sandnes er eneste kommune på Nord-Jæren som ikke ønsker å samarbeide om strengere lokal regulering av tiggere.

Bilde 1 av 3

Formannskapet i Stavanger kommune ba torsdag rådmann Inger Østensjø om å jobbe med å få på plass en strengere lokal regulering av tigging.

– Det vi oppnår med dette vedtaket er at politiet kan få et verktøy for å gripe inn hvis de kommer over tigging de mener går over streken. På den måten har politiet et klarere regelverk å forholde seg til, sier gruppeleder John Peter Hernes i Høyre.

– Ikke et problem i Stavanger
I sommer åpnet regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet for en lokal revidering av politivedtektene, med formålet at hver enkelt kommune selv kunne avgjøre sitt eget regelverk opp imot tiggere.

– Det er rådmannen sin oppfatning at tigging ikke er et så stort problem i Stavanger at det er nødvendig å innføre et generelt tiggeforbud eller oppstille tiggerestriksjoner, skriver rådmann Inger Østensjø i sin innstilling før hun forklarer hvordan kommunen eventuelt skal gå fram for å få et lokalt tiggerforbud vedtatt.

Sola behandlet saken tirsdag og vedtok det samme som formannskapet i Stavanger. I Randaberg skal saken opp i løpet av høsten, men de vil støtte et regionalt samarbeid. Sandnes ser derimot ikke på tigging som et stort problem og ser ikke nødvendigheten av å samarbeide med de andre kommunene om et regionalt forbud.

– Jeg tror ikke vi kommer til å bli mer belastet med tigging selv om våre nabokommuner vedtar et tiggeforbud. Det må først være et marked for tigging før de eventuelt skal flytte på seg, da det ikke blir flere folk som gir penger til tiggere bare fordi det kommer flere tiggere. Derfor ser ikke vi noe poeng å samarbeide om et forbud, sier ordfører Stanley Wirak i Sandnes kommune.

Hjelper tiggerne i hjemlandet
Arbeiderpartiets Arnt-Heikki Steinbakk mener et forbud ikke er nødvendig da han mener dagens regelverk allerede gir gode muligheter til å regulere tigging.

– Vi er ikke imot regulering av tigging innenfor dagens regelverk, som vi mener er tilstrekkelig uten at vi forbyr tigging som sådan. Aggressiv tigging og ordensforstyrrelse er heller ikke tillatt i dag, og med de tiltakene som allerede er på plass mener vi dette er godt nok, sier Steinbakk.

Ap-politikeren mener vi bør vokte oss vel for å bare gå etter menneskene som tigger og ikke behandle symptomene bak.

– Det er lett å gå på menneskene som tigger og overse den sosiale tilnærmingen. Tigging er et signal om sosial nød og fattigdom, og er ikke noe man setter seg ned for å gjøre uten grunn. Derfor er det viktigere å gjøre en innsats for at tiggerne ikke har behov for å komme hit i utgangspunktet, forteller Steinbakk.

Hernes er enig i at det er viktig med en internasjonal innsats mot fattigdom, men mener innsatsen Norge og EU allerede gjør ikke tilsier at vi ikke skal gjøre noe hjemme.

– Norge har en enorm arbeidsinnvandring, og de fleste kommer hit for å søke arbeid og betale skatt. Den organiserte tiggingen er imidlertid med på føre videre en livsform som gjør tigging mer lukrativt enn å skaffe seg jobb. Gjennomsnittslønnen i Romania er 18.000 kroner i året, og det gjør det å tigge i Norge er vesentlig mer lønnsomt. Ved å tillate tigging i Norge skaper det problemer i land som Romania, og da premierer vi de som gjøre feil valg, sier Hernes.

Sola og Sandnes uenige i forbudsspørsmålet
Mens Sola-ordfører Ole Ueland ønsker et tiggerforbud, tror ikke hans kollega i Sandnes, Stanley Wirak, det er nødvendig i Sandnes. Formannskapet i Sola ba tirsdag rådmann Ingrid Nordbø om å jobbe med å få på plass en strengere lokal regulering og koordinere regelverket med nabokommunene i sitt møte.

– I Sola er det et flertall for et forbud, men jeg ser at dette er en utfordring som fort kan flytte på seg. Hvis vi ikke samarbeider tror jeg at kommunene som ikke innfører forbudet blir ekstra belastet, sier Ueland.

Sola-ordføreren forteller at de opplever tigging som en utfordring, spesielt i sentrum.

– Jeg får ofte tilbakemelding fra folk som synes det er skremmende og plagsomt med tiggere, og det skjønner jeg da minibusser med tiggere kjører fra boligfelt til boligfelt og banker på dører, sier Ueland.

I Sandnes kommune er tonen en ganske annen. Saken skal opp i bystyret tirsdag og ordfører Stanley Wirak tror ikke de innfører noe forbud.

– Jeg går gjennom Langgata hver dag og det sjenerer ikke meg at tiggerne sitter der. Før vi vurderer et forbud må vi ha et problem, og det har vi ikke i Sandnes, sier Wirak.

Vil støtte naboene
Ordfører i Randaberg kommune, Bjørn Kahrs, sier at han vil støtte nabokommunene hvis de ønsker et samlet tiggerforbud. Selv om tigging ikke er et stort problem i Randaberg, er ordfører Bjørn Kahr villig til å være med på et felles tiggeregelverk.

– Selv om vi er lite plaget med tigging i Randaberg, vil vi vise solidaritet med våre nabokommuner hvis de vedtar et tiggerforbud og henge oss med på det. Vi har ikke hatt dette opp til behandling hos oss, men det kommer en sak om et eventuelt tiggerforbud i løpet av høsten med den samme innstillingen som de andre har, sier Kahrs.

Mer fra Dagsavisen