Stavanger

Tar tak mot korrupsjon

Stavanger kommune har nylig blitt del av et nasjonalt korrupsjonsforebyggende nettverk, som i slutten av august skal holde sin første kommunesamling.

Der møter Stavangers tre representanter etter planen både Oslo-, Asker-, Bærum- og Sandefjords-representanter.

- Dette er et arbeid vi gjør i samarbeid med KS. Vi har startet et prosjekt som heter «Åpenhet, integritet og antikorrupsjon» i kommunesektoren, hvor vi ønsker å sette blant annet korrupsjonsrisiko, kameraderi og favorisering i sektoren på dagsorden, sier Tor Dølvik, spesialrådgiver i Transparency International (TI) Norge, som arrangerer samlingene.

Første gang

Under samlingene kommunerepresentantene skal ta del i, møter de opp mot ti andre kommuner. Ifølge Dølvik er det snakk om tre nettverk med cirka ti kommuner i hvert nettverk (se faktaboks). Spesialrådgiveren forteller at de blir de første av sin type i Norge.

- Det er første gang at det rettes søkelys direkte på mislighold og korrupsjon i Norge. Det har i flere år vært arrangert nasjonale etikk-konferanser, men det er første gang at det er direkte søkelys på dette. Kommunene har ytret et ønske og behov om å arbeide direkte mot disse temaene, sier han.

Viktig med kompetanse

Kristine C. Hernes er konstituert rådmann i Stavanger kommune, og sier hun gikk aktivt inn for at kommunen skulle bli del av nettverket.

- Stavanger kommune har jobbet lenge med å ha god internkontroll opp mot mislighold og korrupsjon. Vi har hatt oppmerksomhet på rutiner som skal være gjennomsiktige og prøvbare, slik at vi hele tiden gjør de rette tingene på rett måte, sier hun.

Hun sier verken korrupsjon eller mislighold «av større karakter» har skjedd i kommunen, men mener det er viktig å dra inn kompetanse på området.

- TI vet mer om hvordan dette skjer, så å få overført kompetanse fra dem er viktig for oss. Etikk har også lenge vært et tema i kommunen, sier Hernes.

- Når det gjelder korrupsjon, er det noe en må jobbe bredt med over tid for å få inn gode rutiner og kontroll. Det er en samlet innsats som må inn for å unngå korrupsjon. Vi er ikke kjent med korrupsjon innad i kommunen, men det betyr ikke at det ikke kan ha skjedd, sier Kjartan Møller, konstituert økonomidirektør i Stavanger kommune.

Avsluttes våren 2014

TI Norge har overfor alle landets kommuner laget en håndbok kalt «Åpenhet, integritet og antikorrupsjon». I kommunen håper man på læring gjennom nettverket.

- Jeg håper at man kan få gode innspill på å etablere en god kultur, og forhindre atferd som vi ikke ønsker, sier Hernes.

Dølvik i TI Norge sier samlingene vil gå over tid, og avsluttes først våren 2014.

- Dette er første samling av tre. Her vil representantene fra kommunene få mulighet til å utveksle erfaringer, dele synspunkter, definere egne utviklingsbehov i egen kommune, før de så kan følge dette opp i egen kommune, forklarer Dølvik.

På spørsmål om han synes et slikt nettverk burde kommet tidligere, sier Møller:

- Jeg tenker at det er veldig positivt at det skjer. At det kunne vært gjort tidligere, kan man nok stille seg spørsmål ved. Men det er bra at vi nå kan jobbe på tvers av kommunene for å skaffe erfaring og lære av andre kommuner, sier Møller.

- Vi må ha åpenhet og god kultur innad for å redusere risikoen for korrupsjon, fortsetter han.

Mer fra Dagsavisen