Nyheter

Stavanger-skolene: Én av fem jenter har skadet seg selv

Alarmerende tall for selvskading hos elever i ungdomsskolene i Stavanger får politikerne til å reagere.

I ungdomsundersøkelsen «Hør på meg 2016» er over 5000 ungdommer spurt om blant annet helse, vennskap, skole og helse. 21 prosent av jentene – over én av fem – og 8 prosent av guttene – nær én av ti – oppgir at de har forsøkt å skade seg selv.

– Selvskadingen opptrer ofte ulikt blant kjønnene, jenters selvskading kan bestå av risping i huden, med alt fra binderser til barberblad og glasskår. Gutter kan eksempelvis brenne seg selv med sigarettglør, sier førsteamanuensis Klara Øverland ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.

Hun peker på at selvskading ofte er et symptom på andre problemer, som mobbing, traumer i barndommen, aggresjon, sosial angst eller depresjoner.

– Vi må spørre oss hvorfor tallene er såpass høye i Stavanger, sier Øverland.

Rop om hjelp

Hun peker på at selvskading kan være et taust rop om hjelp, men oppleves også lindrende.

– Mange føler at psykisk smerte lindres i øyeblikket når de begår selvskading, sier forskeren, som også er spesialist i klinisk psykologi.

Hun bekymres av at så mange som 15 prosent av ungdomsskoleelevene i Stavanger oppgir at de har vært plaget av ensomhet siste uken før undersøkelsen.

– Det er alvorlig at så mange føler seg alene, og som ikke har noen som er fysisk til stede for å snakke med dem når de trenger å snakke om negative tanker eller vanskelige følelser, sier Øverland.

Krever kunnskap

Hun understreker at alle med kontakt med ungdommer må være oppmerksomme på problemene.

– Skolene er en svært viktig arena for forebygging, og det er viktig at ledelse og lærere har god kunnskap om hvilke tegn de skal se etter, sier Øverland. Hun peker på at selvskading blant elever også er tøft for lærere.

– De må ha god kunnskap om hvordan de skal opptre overfor elever og foreldre når de oppdager selvskading, og hvordan de best henviser videre til fastlege, helsesøster og andre fagpersoner, sier Øverland.

Hun legger også vekt på at arrangementer som fremmer trivsel på skolene er viktig forebyggende.

– Gode, klare rammer og forutsigbarhet i undervisningen, stor oppmerksomhet om mulig mobbing og forebygging over tid er viktig. Det er også viktig å legge mye vekt på lek og trivsel og samlende arrangementer som Hei Verden, skolekafeer og 17. mai-feiringen, sier Øverland.

Vil ha handling

Nå vil politikerne ha tiltak mot selvskading i skolen.

– Vi er sjokkerte over omfanget, én av fem jenter og 8 prosent av guttene i ungdomsskolen skader seg selv. Her må vi handle, sier Dag Mossige (Ap).

Aps fikk i kommunalstyret for oppvekst enstemmig støtte til en egen sak om selvskading blant unge. Øker omfanget? Hvilke former for selvskading? Hvilke nye tiltak kan settes inn, spør politikerne.

– Det er bra at alle politikerne samles om noe så viktig, sier Mossige til RA.

Han foreslår selv at Læringsmiljøsenteret på Universitetet må kobles inn, i tillegg til at skolene i Stavanger må ansette flere helsesøstre.

– Ingen er bedre til å forebygge enn helsesøstrene, men i tillegg må vi ha mer forskning, og Læringsmiljøsenteret har stor kompetanse, sier Mossige.

Mer fra Dagsavisen