Stavanger

Slik reagerer de på budsjettet

Budsjettforslaget fra Stavanger-rådmannen utløste både skepsis, glede og tvil blant politikerne.

Ordfører Christine Sagen Helgø er fornøyd med at rådmannen i handlings- og økonomiplanen 2017–2020 viderefører et høyt investeringsnivå, med 4,7 milliarder i perioden, med hovedvekten på nye skoler.

– Budsjettforslaget er solid og godt gjennomarbeidet, og godt lagt fram. Han er opptatt av langsiktige effektiviseringstiltak. Framover må færre yrkesaktive ta seg av langt flere eldre. Forslaget til skattevekst er på 0,8 prosent, mens andre deler av landet har skattevekst på 8 prosent. Tidligere er vi i budsjettene blitt «reddet» av økning i skatteinntektene.

Rådmannen sier, helt riktig, at denne veksten ikke vil fortsette, oppsummerer Helgø.

– Etter kutt i skolen flere år på rad allerede: Tåler Stavanger-skolen mer kutt?

– Det er åpenbart at det er krevende å måtte effektivisere ytterligere, samtidig bruker Stavanger over 2000 kroner mer på de samlede kommunale tjenestene enn sammenlignbare kommuner, sier Helgø.

51 millioner må spares

I Ap er det mer avventende holdning.

– Det som kalles «omstilling», «innovasjon» og «effektivisering», er i realiteten kutt på 51 millioner kroner. Dette kommer på toppen av store kutt i 2015- og 2016-budsjettene. Ap vil skjerme skole, eldreomsorg og barnehager. Vi vil nå settes oss ned med Fagforbundet for å få innspill, og sette oss ned og kna budsjettet, sier Kari Nessa Nordtun.

Aps fremste skolepolitiker er glad for flere helsesøstre.

– Jeg er veldig glad for forslagent om å øke antall helsesøstre i skolehelsetjenesten (tilsvarende 6 stillinger) og en egen helsesøster for ungdom, sier Dag Mossige, som ikke er like fornøyd med utsettelse av nye skoler.

– Ny skole i Østre bydel ligger ikke inne. Ny Kvernevik skole skyves dessuten ut i tid, og skal nå etter planen stå ferdig i 2023, ikke i 2020, sier Mossige.

Nytt grafisk museum

Sps Bjarne Kvadsheim er glad for penger til Grafisk Museum.

– Prosjektet er inne i statsbudsjettet, så det ligger an til byggestart i 2017. Her kommer det også mange lokale arbeidsplasser, sier Kvadsheim, også er nestleder i styret i Museum Stavanger.

MDGs gruppeleder Torfinn Ingeborgrud har ikke noe tro på færre utgifter til sosialhjelp, som rådmannen budsjetterer med.

– Det er helt urealistisk å ha forhåpninger til at behovet for sosialstønad skal gå ned i Stavanger. Flere og flere permitterte og oppsagte nærmer seg toårsgrensen for dagpenger. Da vil utgiftene øke framover, sier Ingeborgrud til RA.

Tou fullføres

Tou-byggingen fullføres og Grafisk verksted kan bygges neste år.

Museum Stavanger kan glede seg over 23,77 millioner i investering i 2017, til Grafisk Museum og opprusting på Holmeegenes.

– MUST kan være fornøyde. Det er også flere gode nyheter: Tou-visjonen er endelig fullfinansiert for øvingslokalene og utvidelse av Maskinhallen, sier leder i kommunalutvalget for kultur og idrett (KKI), Annamaria Gutierrez (V).

Unngår kulturkutt

Hun er glad for at summen på 7 millioner kroner til produksjon og formidling av kultur, og støtte til for eksempel arrangementer og festivaler, beholdes.

– Jeg er meget fornøyd med at de frie midlene ikke er rørt i slike vanskelige økonomiske tider, men jeg dessverre forventer med at når festivaler mister sponsorinntekter, vil det frie feltet trenge mer fra kommunen i tiden framover. Det ser jeg dessverre ser jeg ikke muligheter til, sier Gutierrez til RA.

Hun må likevel notere seg at rådmannen foreslår at 330.000 kroner til Utvandrersenteret kuttes. Rådmannen vil også kutte helt støtten til Beach Volleyball World Tour ikke får noen av de 2,5 millioner kronene i støtte som de får i 2016. Rådmannen vil også ta bort de 28.000 kronene som i dag gis til voksenopplæring og kutte helt de 50.000 kronene som gis til kulturtiltak for eldre.

Mer fra Dagsavisen