Stavanger

Debatt: Høyhus i Knud Holms gate

Dette er et monstrum som ikke passer inn i våre sentrumsnære strøk, skriver Oddvar Høiland om det planlagte høyhuset i Knud Holms gate.

Av: Oddvar Høiland

Alexander Kielland sa en gang, «Bredevannet, byens blinkende øye» og han sto da like ved det stedet hvor høyhuset på 26 etasjer er planlagt.

LES OGSÅ: Her er Ydstebøs høyhusvinner

Det er i hvert fall beroligende å lese i Rogalands Avis 14. september, at Kari Nessa Nordtun går imot en slik forferdelig og skjemmende løsning. Mange lesere har allerede gjort kjent, at dette er et monstrum som ikke passer inn i våre sentrumsnære strøk.

Personer med solid kjennskap til byen vår og som fremdeles gjør meget for at Stavanger fortsatt vil være en populær og trivelig by å bo i. Men det er underlig at lokale arkitekter ikke fikk gjennomslag for sine forslag, «våre» arkitekter har jo bedre kjennskap til byen og kommunens ønske om utforming og det som rører seg blant folk.

Alfred Ydstebø sier om danskene: «De vant fordi de har tegnet det beste prosjektet». For noe sludder, de vant for sin frekkhet til å bygge i høyden, noe «våre» arkitekter ville ha advart mot. Det er også uhyrlig å mene at danskene fortjente «å danke ut» konkurrentene. «Å danke ut» passer bedre i gatefotball mellom Kjelvene og Steinhagen på «Parra» og slett ikke om seriøse norske arkitekter.

LES OGSÅ: Leder: Trøbbel i tårnet

For 25 år siden søkte en utbygger om å bygge 12 etasjer i et område man hadde godkjent med maks 7 etasjer, noe bystyret avslo. Utbygger søkte igjen, denne gang om 10 etasjer, men også dette ble avslått. Tredje gang ble det søkt om 7 etasjer, pluss en inntrukket 8.-etasje og dette forslag ble godkjent. «Rykter på byen» viste senere til at det var akkurat denne høyde og form utbygger opprinnelig ville ha, men søkte høyere for kunne gi bystyret en «gulrot». Ønsker Alfred Ydstebø innerst inne 13 etasjer (som også er for høyt) og søker om 26 etasjer «for å ha någe å gå på»?

Lillebjørn Nilsen sa for et par måneder siden, etter et langt opphold i Paris: «Et sted hvor moter skapes og forkastes på et øyeblikk». På samme måte er det med smak og arkitektur, det finnes ikke to like kommunale skoler, heller ikke to like kirker, det finnes heller ikke to like rådhus eller bydelshus et cetera, selv om disse brukes til det samme formål.

Det er selvfølgelig også meget beroligende at Kari Nessa Nordtun har med seg sitt eget parti i denne viktige sak. Skal det bygges høyhus, må det i hvert fall ikke bygges på Byhaugen, Vålandshaugen, Ullandhaug eller ved «Tivolifjellet» og første betingelse er å finne et sted så lavt som mulig, eller et sted som likevel er «ødelagt».

Dersom enda flere biler skal til/fra dette kritiske området, vil forurensingen av Kannik-Madlaveien øke betydelig, faregrensen er jo for mange år siden oversteget, viser målestasjonen i området. Det kan heller ikke være noen tvil om at et 13-etasjes hus, vil gi halve forurensingen. Tok de danske arkitekter hensyn til dette?

LES OGSÅ: Kamp mot høyhus i sentrum

Mer fra Dagsavisen